Di Kaprio konačno do Oskara, Spotlight najbolji film

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je i Bri Larson za nastup u filmu "Soba". Larson tumači majku petogodišnjeg sina koja sa svojim djetetom iz zatočeništva bježi u otvoreni svijet
159 pregleda 14 komentar(a)
Leonardo Dikaprio, Foto: Twitter
Leonardo Dikaprio, Foto: Twitter
Ažurirano: 29.02.2016. 12:58h

U Dolbi teatru u Los Anđelesu održana je 28. februara 88. dodjela jedne od najprestižnijih filmskih nagrada.

U trci za najbolju mušku ulogu ove godine našao se Leonardo Dikaprio, koji je zahvaljujući ulozi Hjua Glasa u filmu “Povratnik“ osvojio prvog Oskara u svojoj karijeri. Večeras ka glumcu bili usmjereni svi pogledi, s obzirom na to da ljubitelji filma već godinama negoduju što slavni glumac nije dobio priznanje koje, prema njihovom mišljenju, itekako zaslužuje.

Pogledajte kako je Dikaprio primio Oskara

Fantastični Dikaprio svakako je veče proveo napeto jer je titula najboljeg glumca mogla da pripadne i Ediju Redmejnu za ulogu Lili Elbo, jedne od prvih poznatih osoba u svijetu koja se podvrgla promjeni pola. Njen lik dočaran je u filmu “Dankinja“. Ipak, Redmejn, koji je prošle godine dobio Oskara za najbolju mušku ulogu tumačeći Stivena Hokinga u “Teoriji svega“, izjavio je pred ceremoniju da smatra da će nagrada zasluženo pripasti Dikapriju.

Oskara za najbolji film 2016. godine osvojilo je ostvarenje "Pod lupom" (Spotlight).

Nakon što su kritičari u januaru “Pod lupom“ proglasili za najbolj film godine (Critics Choice Awards), ostvarenje Toma Mekartija nagrađeno je i Oskarom. Riječ je o drami u čijem se fokusu nalazi skandal koji je istraživala novinarska redakcija "The Boston Globe", vezan za zlostavljanja koja su se odvijala pod okriljem katoličke crkve.

Drugi veliki favorit bila je “Opklada vijeka“, film zasnovan na istinitoj priči o četiri fiansijera koji su predvidjeli veliki ekonomski krah početkom 21. vijeka i otkrili kako da izvuku korist.

Oskar za najbolju režiju dospio je u ruke Alehandra Gonzalesa Injaritua za film “Povratnik”, najvećeg favorita ove godine koji je bio nominovan u čak 12 kategorija: najbolji film, režija, glavna muška uloga, sporedna muška uloga, fotografija, scenografija, montaža, zvuk, montaža zvuka, vizualni efekti, kostim i šminka.

Injaritu je i prošle godine pobrao velike pohvale kritičara i publike filmom “Čovjek ptica“, koji je, osim što ga je Akademija proglasila za najbolje filmsko ostvarenje, dobio nagrade i za režiju, originalni scenario i kameru.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je i Bri Larson za nastup u filmu "Soba". Larson tumači majku petogodišnjeg sina koja sa svojim djetetom iz zatočeništva bježi u otvoreni svijet.

Kejt Blanšet u najboljoj haljini na Oskaru

Osim Larsonove, koja je bila veliki favorit u ovoj kategoriji, veliku konkurenciju nominovanim glumicama predstavljala je i oskarovka Kejt Vinslet. Njoj je ovogodišnju nominaciju donijela uloga Džoane Hofman u filmu “Stiv Džobs“, za koju je u januaru dobila “Zlatni globus“.

Borba je bila vrlo neizvijesna, s obzirom na to da je bila nominovana i dvostruka oskarovka Kejt Blanšet. Glumica u drami “Kerol“ tumači lik Kerol Erd, ženu pred razvodom koja stupa u ljubavnu aferu sa mladom prodavačicom u Njujorku.

Alisija Vikander dobila je Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u “Dankinji”. Švedska glumica u filmu tumači suprugu slikara Ajnara Vegenera koji postaje žena. Vikander ima veliki razlog za slavlje - glumici je ovo prva nominacija za Oskara, i odmah je odnijela prvu pobjedu.

Najveći favorit za ovu nagradu bila je Kejt Vinslet za ulogu u filmu “Stiv Džobs”, a u kategoriji za najbolju sporednu glumicu bile su nominovane i Runi Mejra za ulogu mlade prodavačice u filmu “Kerol”, Rejčel Mekadams” za ulogu novinarke u filmu “Pod Lupom”, kao I Dženifer Džejson za ulogu u filmu "The Hateful Eight".

Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Mark Rajlens za ulogu u filmu “Most špijuna”. Ovo su prva nominacija i prvi Oskar za Rajlensa. Izuzetno žestoku konkurenciju činili su Kristijan Bejl sa ulogom finansijera u filmu “Prevara vijeka”, Tom Hardi sa ulogom u filmu “Povratnik”, Silvester Stalone sa ulogom ostarelog borca u filmu “Creed” i Mark Rafalo, koji igra istraživačkog novinara u ostvarenju “Pod lupom”.

Najveće iznenađenje večeri definitivno je “Pobijesnjeli maks: Autoput bijesa” (Mad Max: Fury Road), koji je "pokupio" sve "male" Oskare - nagradu za najbolji kostim, šminku, najbolju produkciju, montažu zvuka i miks zvuka.

Oskara za najbolji kratki animirani film osvojila je “Priča o medvjedu”, dok je nagrada za najbolji dugometražni animirani film pripala ostvarenju "U mojoj glavi".

Najbolji kratki dokumentarni film ove godine je "Djevojka na rijeci“ režiserke Šarmin Obed-Šinoj, dok je nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni filmpripala naslovu “Ejmi“.

Nagradu za najbolju fotografiju osvojio je film "Povratnik" (The Revenant), a Oskar za najbolje filmske efekte dodijeljen je "Eks mahini".

Za najbolji kratkometražni film proglašen je "Mucavac".

Nagrada za najbolju pjesmu i najbolju muziku pripala je kompozitoru Eniu Morikoneu za “Podlih osam” (The Hateful Eight).

Oskara za najbolju originalnu pjesmu Akademija je dodelila kompoziciji “Writings On The Wall” iz filma "Spektra" o Džejmsu Bondu.

Nagrada za najbolje adaptirani scenario pripala Čarlsu Rendolfu i Adamu Mekeju za “Opkladu vijeka” (The Big Short), dok su Oskara za najbolji originalni scenario dobili Džoš Singer i Tom Mekartij za film “Pod lupom” (Spotlight).

U kategoriji za najbolji strani film pobijedio je “Šaulov sin“ (Mađarska).

Bonus video: