Holivud se sprema za dodjelu Oskara: Hoće li Di Kaprio konačno uspjeti?

Analitičari su ocijenili da će tokom dodjela biti vjerovatno u nekom govoru pomenuta polemika o nedostatku rasne i etničke raznolikosti prilikom nominacija za Oskara
2 komentar(a)
Oskar, Foto: Beta/AP
Oskar, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.02.2016. 19:32h

Holivud se večeras priprema za noć dodjele prestižnog Oskara s velikim favoritom, mračnim vesternom "Povratnik" meksičkog reditelja Alehandra Injaritua s Leonardom Di Kaprijom u glavnoj ulozi.

Analitičari su ocijenili da će tokom dodjela biti vjerovatno u nekom govoru pomenuta polemika o nedostatku rasne i etničke raznolikosti prilikom nominacija za Oskara.

Ceremonija 88. dodjele nagrada američke Akademije za film i nauku trebalo bi da počne u ponedjeljak rano ujutro u 2.30 po srednjoevropskom vremenu u teatru Dolbi. Svečanost će se prenositi u više od 225 zemalja i teritorija u cijelom svijetu.

"Povratnik", kao favorit, nominovan je u 12 kategorija, među kojima za najbolji film, režiju i glumca.

Ukoliko bi Injaritu osvojio Oskara za najbolju režiju, bio bi treći reditelj sa uzastopnom nagradom za najbolju režiju, pošto je prošle godine nagrađen za film "Čovjek ptica". Reditelji koji su dva puta zaredom osvojili tu nagradu bili su Džon Ford (1941. i 1942) i Džozef Mankijevič (1950. i 1951).

Di Kaprio (41) favorit je za Oskara najboljeg glumca. Filmski kritičari su naveli da američka Akademija za film voli "performanse" koje je glumac izvodio u filmu, poput penjanja po planinama, prelaska ledenih rijeka i konzumiranja sirovog mesa.

Britanska pjevačica Adel uputila je glumcu poruku podrške na Tviteru. "Srećno Leo! Svi te vole jer si najbolji", navela je Adel.

Posebnu pažnju će privući domaćin ceremonije, glumac Kris Rok. Očekuje se da crni glumac tokom svečanosti pomene polemiku o rasnoj nejednakosti.

Akademija za film je meta žestokih kritika jer je drugu godinu zarednom izostavila da nominuje glumce koji nijesu bijelci. Nekoliko dana poslije objavljivanja spiska nominovanih i prvih kritika u filmskom svijetu zbog "suviše bijelog" Oskara, Akademija je najavila reforme.

Pažnju će privući ove godine glumci Patriša Arket, Stiv Karel i Brajan Krenston, koji će nositi narukvice u počast žrtvama vatrenog oružja, dok će američki potpredsjednik Džozef Bajden iskoristiti holivudski glamur da promoviše inicijativu Bijele kuće protiv seksualnog nasilja u studentskim centrima u SAD.

Slavlje će poslije dodele biti nastavljeno večerom koju svake godine priređuje britanski muzičar Elton Džon o prikupljanju novca za borbu protiv side.

Kao i svake godine, dan uoči dodjele Oskara, dodeljene su satirične filmske nagrade Zlatna malina za najgora filmska ostvarenja.

Tu nagradu je sinoć dobio filmski hit "Pedeset nijansi sive". Ekranizacija popularnog erotskog romana spisateljice E. L. Džejms osvojila je čak pet Zlatnih malina, uključujući za najgori film, scenario, glavnu mušku ulogu, glavnu žensku ulogu i glumački par.

Bonus video: