"Mustangu" filmska nagrada Cezar

"Ovo je nevjerovatno velika čast", rekla je rediteljka Deniz Gamze Ergiven, čiji je film o pet sestara koje žive u Turskoj nominovan i za nagradu Oskar
0 komentar(a)
Deniz Gamze Ergiven, Mustang, Foto: Beta-AP
Deniz Gamze Ergiven, Mustang, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.02.2016. 09:28h

Francusko-turski film "Mustang" dobio je francusku filmsku nagradu Cezar, prenijela je agencija Frans pres.

Na 41. ceremoniji dodjele Cezara, održanoj sinoć u Parizu, "Mustang", rediteljke Deniz Gamze Ergiven proglašen je najboljim debitantskim ostvarenjem, a dobio je i nagradu za najbolju montažu.

"Ovo je nevjerovatno velika čast", rekla je Deniz Gamze Ergiven, čiji je film o pet sestara koje žive u Turskoj nominovan i za nagradu Oskar.

Film "Margerit" Gzavijea Đanolija, koji je imao 11 nominacija, dobio je nagradu za najbolji kostim, dekor i zvuk.

Nagrada za glumačku nadu dodijeljena je 26-godišnjoj Ziti Anro, za ulogu u filmu "Fatima" koji je dobio i nagradu za najbolju adaptaciju.

Rod Paradot proglašen je za mladu nadu za ulogu u filmu "La Tête haute" Emanuele Berko.

Za najbolji animirani film prolašen je "Mali princ" reditelja Marka Ozborna.

Iako je zajedno sa "Margerit" imao najviše nominacija, film "Tri uspomene moje mladosti" Arnoa Deplešena nije dobio nijednu nagradu.

Organizatori Cezara uložili su napor da nominacije budu etnički i rasno raznovrsnije, poslije kritika da je ovogodišnja dodjela Oskara "suviše bijela".

Prošle godine, nekoliko nedjelja poslije terorističkog napada na redakciju satiričnog lista Šarli ebdo, organizatori Cezara nagradili su "slobodu izražavanja", u filmu "Timbuktu" Abderahmana Sisaka, čija je tema svakodnevni život na sjeveru Malija pod kontrolom džihadista.

Analitičari su ranije predvidjeli da je moguće da će ove godine biti nagrađena "raznolikost" dodjelom nagrada filmovima "Mustang", "Fatima" ili "Dipan", nakon što je na Berlinskom filmskom festivalu nagradjen "Fuocoammare" dokumentarni film o izbjeglicama, usred migrantske krize u Evropi.

Za najbolju glumicu ove godine takmičile su se Sorija Zerual, alžirskog porijekla, za ulogu u filmu "Fatima", i Marokanka Lubna Abidar za ostvarenje "Much Loved" Nabila Ajuča, čije je prikazivanje zabranjeno u Maroku.

Nominovane su i Katrin Fro u filmu "Margerit", Izabel Iper za "Valley of Love" (Dolina ljubavi) i Katrin Denev za film "Uzvišena glava" (La Tete Haute) koja bi mogla treći put da osvoji Cezara u toj kategoriji.

Među nominovanim glumica za Cezara, bili su Žerar Depardje, Žan-Pjer Bakri, Vensan Kasel i Fransoa Damjen.

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine. Nominacije odredjuje francuska Akademija filmske umjetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine.

Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju.

Bonus video: