12 NOMINACIJA

"Povratnik" favorit za Oskare: Dodjela u znaku rasne i etničke polemike

Ovogodišnja dodjela će biti u znaku polemika zbog nedostatka rasne i etničke raznovrsnosti, jer je američka Akademije za film i nauku i prošle godine osuđivana zbog nedostatka nominacije glumaca koji nijesu bijelci
65 pregleda 6 komentar(a)
Leonardo Di Kaprio, Foto: Screenshot (YouTube)
Leonardo Di Kaprio, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 27.02.2016. 00:01h

Film "The Revenant" (Povratnik) meksičkog reditelja Alehandra Injaritua s Leonardom DiKaprijom u glavnoj ulozi, s 12 nominacija, veliki je favorit za Oskare, čija će svečana dodjela biti u nedjelju uveče u Los Anđelesu.

Četvrti nastavak "Pobješnelog Maksa" (Mad Max: Fury Road) reditelja Džordža Milera osvojio je deset nominacija dok je "The Martian" (Sam na Marsu) kultnog britanskog reditelja Ridlija Skota dobio sedam nominacija.

"Povratnik" je između ostalog nominovan u kategorijama za najbolji film, najbolju režiju i najboljeg glumca.

Osam filmova će se boriti za Oskara za najbolji film: "The Big Short" (Opklada vijeka), "Sam na Marsu", "Povratnik", "Spotlight" (Pod lupom), "Room" (Soba), "Bruklin", "Mad Max:Fury Road" i "Bridge of Spies" (Most špijuna).

Među nominovanima za najbolju režiju nalaze se reditelji Adam Mekej ("The BIg Short"), Miler (Pobješnjeli Maks), Injaritu ("Povratnik"), Leni Abrahmson (Soba) i Tom Makarti (Pod lupom).

Di Kaprio je nominovan u kategoriji najboljeg glumca, zajedno s Brajanom Krenstonom (Trumbo), Metom Dejmonom (Sam na Marsu), Majlkom Fasbenderom (Stiv Džobs) i Edijem Redmejnom (The Danish Girl).

Britanska glumica Šarlot Rempling nominovana je za najbolju žensku ulogu u filmu (45 godina), kao i Kejt Blanše (Kerol), Bri Larson (Soba), Dženifer Lorens (Joy) i Serše Ronan (Bruklin).

U kategoriji za najbolji strani film nalaze se francusko-tursko ostvarenje "Mustang", kolumbijski "Embrace the Serpent", jordanski "Theeb", danski "The War" i mađarski film "Son of Saul".

Među filmskim zvijezdama koje nikada nijesu dobile nominaciju za Oskara ove godine se nalazi Silvester Stalone, koji je nominovan u kategoriji najbolje muške sporedne uloge u filmu "Creed" u kojem glumi boksera Rokija Balbou.

Kako su prenijele agencije, ni ove godine nijedan crni glumac se ne nalazi na spisku nominovanih iako su se filmski kritičari nadali da će u trci za Oskara ući Idris Elba ili Vil Smit.

Ovogodišnja dodjela će biti u znaku polemika zbog nedostatka rasne i etničke raznovrsnosti, jer je američka Akademije za film i nauku i prošle godine osuđivana zbog nedostatka nominacije glumaca koji nijesu bijelci.

Nekoliko dana poslije objavljivanja spiska nominovanih i prvih kritika u filmskom svijetu zbog "suviše bijelog" Oskara, Akademija je najavila reforme, dok su mnogi glumci, medju kojima Džejda Pinket Smit i Vil Smit kao i reditelj Spajk Li najavili bojkot ceremonije dodjele.