BOJKOT OPOZICIJI DONIO I FINANSIJSKE PROBLEME

Kako izgleda Nikšić bez opozicije: Sve odluke se donose jednoglasno, nema rasprave, svi dižu ruke...

"Do sljedećih izbora, nikšićka opozicija finansiraće se isključivo od novca iz partijskih centrala, što je takođe posljedica bojkota izbora.To su neznatna sredstva, koja nam ne mogu pomoći da na kraju odradimo planirane aktivnosti", kazao je Marković
2898 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2019. 20:40h

Već 20 mjeseci u nikšićkoj skupstini nema odbornika opozicionih partija, što je posljedica bojkota lokalnih izbora održanih 2017.

Odbornici DPS-a i SD-a odluke donose jednoglasno, pa rasprave o mnogim skupštinskim predlozima gotovo da nema.

Predsjednik SO Radivoje Lala Nikčević kaže da im fale opozicione kolege, ali samo zbog dijaloga i rasprave, jer lokalna uprava funkcioniše na najbolji mogući način i bez njih.

Osim što ne učestvuju u radu SO, bojkot je opoziciji donio i finansijske probleme, pa opstanak opštinskih odbora zavisi isključivo od milosti partijskih centrala.

Kadrovi glasanja, kad svi jednoglasno dižu ruke i predsjednik SO konstatuje da je odluka donesena jednoglasno. Predsjednik pita ko se javlja za raspravu i konstatuje da se niko ne javlja.

Ovako posljednjih 20 mjeseci funkcioniše skupština u Nikšiću u čijim klupama sjedi 46 odbornika DPS-a i SD-a.

Iako rijetko, desi se ponekad da se javi neko iz odborničkih klupa, ali obično da pohvali određeni predlog ili ukaže na njegov značaj. Sve to je, pored ostalog, posljedica odluke opozicionih partija da bojkotuju lokalne izbore održane marta 2017.

Na pitanje da li im fali opozicija, NIkčević kaže:

"Možemo kazati da fali, ali što se tiče efikasnosti rada ovog parlamenta nijednog trenutka ne fale. Kad gledamo sa različitih parametara statističkih, razvojnih i kada je u pitanju parlament i lokalna uprava, možemo kazati da je ovo 20 mjeseci obilježio snažan razvojni potencijal".

Politička aktivnost opozicionih partija, svela se na periodično oglašavanje saopštenjima, o određenim problemima i nekim skupštinskim odlukama.

"Lagodan im je rad bez prisustva opozicije, ali mi pratimo rad lokalnog parlamenta. I ovaj zadnji budžet što je donesen od 21,9 miliona jasno govori u kakvom je nikšićka opština stanju, jer se četvrtina tog budžeta puni iz sirotinjskog, tzv. egalizacionog fonda", kazao je Janko Milatović iz NOVA.

"Koliko je to moguće pratimo donošenje odluka. Međutim to nije pravi način praćenja rada parlamenta, jer je najvažniji proces kako se te odluke donose, odnosno ne možemo ispratiti njihov legitimitet", kazao je Nenad Marković iz SNP-a.

Sagovornici TV Vijesti iz nikšićke opozicije odluku o bojkotu izbora danas vide kao grešku.

"Fali nam sučeljavanje sa DPS koalicijom, ali šta je tu je. Bojkotovali smo, mislim da je bila greška, ali je situacija bila takva. Sad ne možemo ništa popraviti", kazao je Milatović.

"Mi se nadamo da će se i prije vremena desiti izbori u Nikšiću i da ćemo učestvovati na pravi način na takvim izborima", kazao je Marković.

U DPS-u ne vjeruju u tu mogucnost

"Žao mi je što opozicija nije iskoristila prije 20 mjeseci kada su bili lokalni izbori da izađu, da se takmiče", kazao je Radivoje Lala Nikčević, predsjednik SO Nikšić.

A do sljedećih izbora, nikšićka opozicija finansiraće se isključivo od novca iz partijskih centrala, što je takođe posljedica bojkota izbora.

"To su neznatna sredstva, koja nam ne mogu pomoći da na kraju odradimo planirane aktivnosti", kazao je Marković.

"Zaista je teško kad nemate novca, znate i sami. Opozicione partije bojkotovale su izbore jer je neposredno pred isticanje roka za predaju lista Specijalno tužilaštvo najavilo hapšenje lidera DF Andrije Mandića i Milana Kneževića i uputilo zahtjev Skupštini Crne Gore za skidanje njihovog imuniteta", kazao je Milatović.