Nikad nije bio u bioskopu, a sad mu je film nominovan za "Oskara"

Nije znao mnogo o filmovima, ali je filmska ekipa prepoznala njegovu snažnu ličnost pred kamerama i talenat brzog pamćenja svojih tekstova.
72 pregleda 0 komentar(a)
Nilbio Tores, Foto: Screenshot (YouTube)
Nilbio Tores, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.02.2016. 16:15h

Nilbio Tores iz Bogote nikada nije bio u bioskopu i nikada nije čuo za dodjelu Oskara, dok i sam nije glumio u filmu koji je nominovan za nagradu američke Akademije.

Otac četvoro djece iz džungle Amazona, jedan je od glavnih kolumbijskih zvijezda u filmu “U zagrljaju zmije”, koji je nominovan za najbolji strani film na dodjeli Oskara 28. februara.

Treći film Kolumbijskog reditelja Ćira Guere je baziran na istinitoj priči o ekspediciji kroz Amazon početkom 20-og vijeka od strane njemačkog etnologa i američkog biologa.

Ali za razliku od prethodnih priča o evropskim avanturama u jungli Južne Amerike, ova je ispričana iz ugla starosjedioca, koji govore na njihovom maternjem jeziku.

“Bilo je teško ući u lik, i prikazati ga da izgleda stvarno” rekao je Tores.

Tores je dobio ulogu mladića, poslednjeg šamana iz sela Karamakate, dok je Antonio Bolivar, koji je i sam poslednji preživljeli član Uitoto etničke grupe, igrao ulogu starog šamana.

Nilbio radi na plantažama banana i juke, a na posao svaki dan dolazi kanuom. Težak fizički rad dali su mu tijelo za koje glumci u Holivudu provode sate u teretanama.

Kada je filmska ekipa došla u njegov dio džungle, on je pokušao da dobije posao kao asistent na snimanju da bi zaradio nešto dodatnog novca.

Međutim, autori filma su mu ponudili ulogu, a zatim su ga poslali na časove glume u Bogotu, kada je i prvi put u životu putovao avionom.

Nije znao mnogo o filmovima, ali je filmska ekipa prepoznala njegovu snažnu ličnost pred kamerama i veliki talenat brzog pamćenja svojih tekstova.

Još jedan od starosjedilaca, Migel Ramos, 27, dobio je ulogu pomoćnika njemačkog istraživača. On je zadovoljan što je filmska ekipa odabrala ljude koji govore maternje jezike Tikuna, Uitoto i Kubeo.

Međutim, film takođe oživljava bolnu reflekciju kada su njihovi starosjedioci masakrirani od strane kolonijalnih trgovaca. Prema Ramosovom mišljenju to oživljavanje ima i pozitivnih strana: "Ovo nam može omogućiti da poboljšamo naše živote i zajednice.”

Antropolog Ignasio Prijeto je objasnio da je taj masakr doveo do toga da su se starosjedioci zatvore, a da većina Kolumbijaca i ne poznaje toliko dobro Amazon.

Nada se da će ovaj film napraviti razliku i pokazati neotkriveni univerzum Amazona.

Bonus video: