Odlazak komandanta Lasarda iz "Policijske akademije"

Gejns je ostvario uloge u 35 filmova, uljučujući i ulogu u "Tootsie" gdje glumi zajedno sa Dastin Hofmanom
75 pregleda 0 komentar(a)
Džordž Gejns, Foto: Twitter
Džordž Gejns, Foto: Twitter
Ažurirano: 17.02.2016. 11:59h

Džordž Gejns, glumac koji je ovjekovječio lik lomadanta Lasarda iz filmskog serijala "Policijska akademija", preminuo je u 98. godini života.

Gejns je ostvario uloge u 35 filmova, uljučujući i ulogu u "Tootsie" gdje glumi zajedno sa Dastin Hofmanom. Film je dobio 10 nominacija za Oskar od strane Akademije.

Od ostalih uloga ističu se ona u "The way we were" (1973.) kao i "Altered States" (1980.).

Pojavljuje se i u brojnim serijama, a svakako najzapaženija uloga je u sitkomu iz 80-ih "Punky brewster".

Džonatan Hauard, bivši Gejsov agent, je izjavio za "Holivud reporter" da ga je i pored Gejsovih godina, iznenadila i rastužila vijest o smrti glumca.

"Poslednjih par puta kad smo se čuli, bio je baš srećan, i uvjek je imao neke nove stvari i predloge za razmatranje. Bio je istinski džentlmen, i saradnja sa njim koja je trajala preko 50 godina je zaista nešto sjajno. Žao mi je što je preminuo iako je imao dug i lijep život", izjavio je Hauard.

Gejnsovo pravo ime biolo je Džordž Jongejans, i rođen je 16. maja 1917. godine u Helsinkiju (Finska). Otac mu je bio holandskog porijekla, dok mu je majka bila Ruskinja. Odrastao je u Francuskoj, Engleskoj i Švajcarskoj.

Prije glume bio je obećavajući talenat u operskom pjevanju, ali ga je Drugi svjetski rat omeo u tome.

Tokom rata je bio u Holandskoj kraljevskoj mornarici, koja je tada bila stacionirana u Velikoj Britaniji.

Poslije rata, seli se u Njujork, gdje se priključio Njujorškoj operi. Prvu ulogu je dobio na Brodveju u mjuziklu "Predivni grad" 1950. godine.

Poslednji film u koji se pojavljuje je "Just married" (2003.) gdje je odigrao epizodnu ulogu.

Svijet će ga ipak pamtiti po ulozi komadanta Lasarda iz kultnog serijala "Policijska akademija", gdje se pojavio u svih sedam djelova.

Bonus video: