Priznanje za Mimu Karadžića: Šveđani oduševljeni crnogosrkim humorom

U konkurenciji je bilo 20-tak ostvarenja sa prostora Balkana, a “Gorčilo” je bio jedini film iz Crne Gore
99 pregleda 3 komentar(a)
Film Gorčilo, Foto: Privatna arhiva
Film Gorčilo, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.02.2016. 11:02h

Film “Gorčilo” osvojio je nagradu na Balkan film festu u Stokholmu. Naime, žiri festivala u bioskopskoj dvorani “Zita” sastavljen od švedskih glumaca reditelja i novinara dodijelio je Veliki objektiv, glavnu nagradu publike, Milutinu Mimi Karadžicu za film “Gorčilo”.

U konkurenciji je bilo 20-tak ostvarenja sa prostora Balkana, a “Gorčilo” je bio jedini film iz Crne Gore.

“Naravno da sam zadovoljan nagradom. Ipak u žiriju su bili istaknuti glumci, reditelji njihovog kraljevskog pozorišta, a u konkurenciji pored toliko filmova da nama dodijele nagradu publike, zaista jeste veliko za mene. Ne želim da potcijenim nikoga, ali svi mi se ovim bavimo zbog gledalaca, tako da bi do kraja života pristao da na festivalima isključivo dobijam nagrade publike”, piča za 2Vijesti” Mima Karadžić.

Kako ovaj festival okuplja filmove sa prostora Balkana, najviše je i publika u sali porijeklom sa ovih prostora, no “Gorčila” su, otkriva, gledali i Šveđani.

“Pola sale su činili Šveđani koji su se smijali toliko filmu, a na kraju sam dobio i ogroman aplauz. Počev od prve scene u kojoj se pojavljuje geometar koji mjeri zemlju, do posljednje u sali nije prestajao smijeh i izgleda da ih je ova tema jako zainteresovala i zabavila. Obično je naš humor najprijemčiviji ljudima sa ovih prostora, međutim kompletna priča zvana “Gorčilo” bila je duhovita i Šveđanima koji su bukvalno vrištali od smijeha”, pohvalio se Karadžić.

Za festival u čijoj je organizaciji glumica Jelena Mila Founder, Karadžić je imao samo riječi hvale, a smatra da je najveća prednost “Gorčila” ta što u konkurenciji nije bilo puno komedija.

“Pored našeg filma, Šveđane je oduševilo i ostvarenje “Ničije dete” koje je osvojilo glavnu nagradu. Konkurencija je bila jaka, jer su svi prikazani filmovi zaista bili sjajni, međutim, jedino je film “Gorčilo” bio komedija. Inače se kod nas rijetko komedije snimaju”, smatra Karadžić.

Kako kaže, ovo priznanje samo je logičan slijed jer je “Gorčilo” u protekloj godini bio najgledaniji film na Balkanu.

“Ukupno je naš film u regionu vidjelo više od 270 hiljada ljudi, a mislim da takvu posjećenost nijesu imali svi ostali filmovi zajedno”, siguran je Karadžić.

Ono što ga je posebno obradovalo je to što je publika Balkan film festa u Štokholmu znala i za seriju “Budva na pjenu od mora”.

“Oduševljeni su i tom serijom. Inače, gledali su je u klubovima koji okupljaju ljude sa prostora Balkana, tako da sam i zbog toga bio veoma zadovoljan”, zaključuje Karadžić.

Bonus video: