TRI GLAVNE NAGRADE ZA AMERIČKI FILM

"Povratnik" najveći dobitnik na dodjeli nagrada Bafta

Najbolja glavna ženska uloga dodijeljena je glumici Bri Larson za film "Soba"
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2019. 14:19h

Američki film "Povratnik" najveći je dobitnik ovogodišnje dodjele nagrada  Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (Bafta), osvojivši na ceremoniji u Londonu tri glavne nagrade - za najbolji film, najboljeg reditelja i najbolju glavnu mušku ulogu, kao i za najbolju fotografiju i zvuk.  Glumac Leonardo DiKaprio nagrađen je za najboljeg glumca za ulogu čovjeka napuštenog u divljini, a reditelj flma Alehandro Gonsales Injaritu za najboljeg reditelja. Nagradu za najbolju fotografiju u tom filmu dobio je Emanuel Lubecki. Tako je "Povratnik" osvojio tri od četiri glavne nagrade, a kako navodi BBC, i nije bilo neke ženske uloge u filmu da se takmiči za tu kategoriju, osim ako medvjed možda nije bio ženka.

Najbolja glavna ženska uloga dodijeljena je glumici Bri Larson za film "Soba". Injaritu je svoju nagradu posvetio svojoj ženi s kojom slavi 24. godišnjicu braka i zahvalio  glavnom glumcu Leonardu DiKapriju. "Leonardo, tvoj talenat i posvećenost u ovom filmu oduzimaju dah", rekao je Injaritu. On je preuzeo nagradu i za najbolji film i posebno odao počast Britancima za njihovu tradiciju u pravljenju filmova.   DiKaprio je primajući svoju prvu nagradu Bafta rekao da je počastvovan i da su na njega uticali mnogi britanski glumci. Zahvalio je svojim kolegama u filmu, reditelju i posebno svojoj majci kojoj je juče bio rođendan. Najbolja muška sporedna uloga otišla je Marku Rajlensu za ulogu sovjetskog agenta u trileru Stivena Spilberga "Most špijuna", a najbolja ženska sporedna uloga dodijeljena je Kejt Vinslet za rolu direktorke u Eplu u filmu "Stiv Džobs".

"Ovo je bila izvanredna godina za žene", rekla je Vinsletova. 

Za zvijezdu u usponu Bafta nagradu je dobio mladi crni glumac Džon Bojega za ulogu u flimu "Ratovi zvijezda - Buđenje sile". Najbolji originalni scenario dobio je film "Pod Lupom" (Spotlight), a irska emigrantska saga "Bruklin" proglašen je za najbolji britanski film, a za najbolji film na stranom jeziku argentinsko-španski "Wild Tales". Smatra se da su britanske filmske nagrade dobar znak za uspjeh na holivudskoj dodjeli Oskara 28. februara.

Galerija