DiKaprio favorit za nagradu BAFTA u Londonu

U kategoriji najbolje glumice nominovane su Ališa Vikander, Bri Larson, Kejt Blanšet, Megi Smit i Serše Ronan
2 komentar(a)
Leonardo DiKaprio, Foto: Screenshot (YouTube)
Leonardo DiKaprio, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 14.02.2016. 16:02h

Američki glumac Leonardo DiKaprio favorit je za nagradu BAFTA britanske Akademije filmske i televizijske umjetnosti, čija će svečana dodjela biti održana večeras u Londonu.

DiKaprio za film "Povratnik" takmiči se za nagradu u kategoriji najboljeg glumca zajedno s Metom Dejmonom "Sam na Marsu", Brajanom Krenstonom "Trumbo", Majklom Fasbenderom za film "Stiv Džobs" i prošlogodišnjim dobitnikom Edijem Redmejnom za film "Dankinja".

U kategoriji najbolje glumice nominovane su Ališa Vikander, Bri Larson, Kejt Blanšet, Megi Smit i Serše Ronan.

Po devet nominacija imaju filmovi "Most špijuna" (Bridges od spies) Stivena Spilberga i "Kerol" Toda Hajna. "Povratnik" Alehandra Gonzalesa Injarituja ima osam nominacija a "Mad Max: Fury Road" Džordža Milera sedam.

Direktorka nagrade BAFTA Amanda Beri ocijenila je da među nominovanima za ovogodišnju nagradu nema više pripadnika etničkih manjina jer sama filmska industrija nije dovoljno raznolika.

Dva crna glumca nominovana su ove godine za nagradu BAFTA, Idris Elba za najboljeg glumca u sporednoj ulozi, a Džon Bojega za buduću zvijezdu. BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umjetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivija. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila poslije Drugog svjetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umjetnost.

Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište. BAFTA danas broji 6.500 članova i finansira se putem pretplata, individualnih donacija i različitih fondacija i partnerstava.

Bonus video: