Dokumentarac o izbjeglicama: "Tragedija ispred očiju javnosti, svi su odgovorni"

Italijanski reditelj predstavio je svakodnevni život stanovnika ostrva na koje mnogi muškaraci, žene i djeca stižu iz Afrike preko Sredozemnog mora oronulim čamcima
50 pregleda 2 komentar(a)
Fire at Sea, Foto: Reuters
Fire at Sea, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2016. 20:02h

Đanfranko Rosi, reditelj dokumentarca "Fire at Sea" koji govori o pitanju više hiljada migranata koji stižu na italijansko ostrvo Lampendza, izjavio je da je želio da "prikaže tragediju koja se odigrava ispred očiju javnosti", dodajući da su za nju "odgovorni svi".

Rosi je govorio nakon što je film danas prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu Berlinale, na kojem je njegov dokumentarac jedan od dva nominovana za prestižnu nagradu Zlatni medvjed.

Italijanski reditelj predstavio je svakodnevni život stanovnika ostrva na koje mnogi muškaraci, žene i djeca stižu iz Afrike preko Sredozemnog mora oronulim čamcima.

Žudeći za slobodom i prosperitetom, mnogi migranti stradaju na opasnom mediteranskom putu ka Evropi, a njihova tijela često isplivaju iz vode u blizini Lampeduze.

Rosi gledaocima dokumentarca približava emocionalni svijet pojedinih stanovnika Lampeduze, koji su izloženi stalnom vanrednom stanju. U filmu su takođe prikazana tijela onih koji nisu preživjeli put ka Evropi.

"Ovo je možda jedna od najvećih tragedija, poslije holokausta, kojoj smo svjedoci", izjavio je Rosi.

Jedan od protagonista filma Pjetro Bartolo kazao je publici da se suočava sa pitanjem izbjeglica od kada su počele da stižu 90-ih godina.

"Vidio sam mnogo mrtve djece. Vidio sam mnogo mrtvih žena, onih koje su bile silovane... Strašno je pamtiti to i često me progoni u noćnim morama", rekao je Bartolo.

On je izrazio nadu da će dokumentarac podstaći ljude koji su uticajniji od njega da učine nešto kako bi riješili taj "najveći savremeni problem Evrope".

Sedmočlani žiri na čelu s američkom glumicom i trostrukom dobitnicom Oskara Meril Strip dodijeliće 20. februara glavnu nagradu festivala Zlatni medvjed, kao i više nagrada Srebrni medvjed.

Bonus video: