U Berlinu počinje 66. Međunarodni filmski festival

Festival će ove godine odati počast legendarnom britanskom umjetniku Dejvidu Bouviju, preminulom 10. januara, prikazivanjem filma u kojem je glumio, "The Man Who Fell to Earth" iz 1976. godine
0 komentar(a)
Berlinale, Foto: Reuters
Berlinale, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2016. 07:27h

U Berlinu večeras počinje 66. Međunarodni filmski festival koji će svečano otvoriti film braće Džoela i Itana Koena "Ave Cezare" (Hail Ceasar) s Džordžom Klunijem i Skarlet Johanson u glavnim ulogama.

Ukupno 18 filmova će se takmičiti za glavnu nagradu, Zlatni medvjed, koji će dodijeliti žiri na čelu s američkom glumicom i trostrukom dobitnicom Oskara, Meril Strip.

Festival će ove godine odati počast legendarnom britanskom umjetniku Dejvidu Bouviju, preminulom 10. januara, prikazivanjem filma u kojem je glumio, "The Man Who Fell to Earth" iz 1976. godine.

Na festivalu će biti prikazan i film u kojem glumi takođe nedavno preminuli britanski glumac Alan Rikman. Organizatori su naveli da će Rikmanu u znak počasti biti prikazano ostvarenje "Razum i osjećajnost" (1995) američkog reditelja tajvanskog porijekla Anga Lija.

Na festivalu će biti prikazan i prvi njemački film o Ani Frank, jednoj od najpoznatijih jevrejskih žrtava holokausta.

Film "Das Tagebuch der Anne Frank" (Dnevnik Ane Frank) u režiji Njemca Hansa Štajnbihlera, biće premijerno prikazan van zvaničnog takmičarskog djela za Zlatnog medvjeda.

Bonus video: