Trijumf filma "Rađanje nacije"

“Hvala ti, Sandens, što si nam dao platformu na kojoj možemo rasti, uprkos onome što čini ostatak Holivuda”, kazao je afroamerički reditelj Nejt Parker primajući nagradu žirija za svoj film
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2016. 08:52h

Američki film “Rađanje nacije”, drama koja govori o pobuni robova u XIX vijeku u Virdžiniji, odnijela je glavnu nagradu na uglednom festivalu Sandens koji je osnovao glumac i reditelj Robert Redford.

Film, za koji je “Fox Searchlight” otkupio prava za rekordan iznos od 17,5 miliona dolara, osvojio je veliku nagradu žirija i publike na festivalu koji se održao u Park Sitiju. Naslovljen je po klasičnom (ali i zloglasno rasističkom) filmu D. V. Grifita iz 1915.

“Hvala ti, Sandens, što si nam dao platformu na kojoj možemo rasti, uprkos onome što čini ostatak Holivuda”, kazao je afroamerički reditelj Nejt Parker primajući nagradu žirija za svoj film.

Dodjela nagrada dešava se u jeku polemike o nedovoljnoj zastupljenosti crnih glumaca i glumica među dvadeset finalista za svečanu dodjelu Oskara.

Veliku nagradu žirija za američki dokumentarni film dobio je “Vajner”, priča u neuspješnom povratku bivšeg američkog kongresmena Entonija Vajnera u politiku 2013. koji je morao dati ostavku u Kongresu nakon skandala zbog slanja SMS poruka seksualnog sadržaja.

“Džim: Priča o Džejmsu Foliju”, dokumentarac o američkom novinaru koga su 2014. pripadnici Islamske države pogubili u Siriji, dobio je nagradu publike u toj kategoriji.

U kategoriji stranog filma, velika nagrada žirija otišla je u ruke “Pješčane oluje”, izraelskog filma o teškoćama s kojima se susreću žene u beduinskom selu, a nagradu publike dobio je kolumbijski film “Između mora i kopna”, priča o čovjeku kojeg je bolest prikovala za postelju, a njeguje ga majka.

U grupi stranih dokumentarnih filmova, nagrade žirija i publike dobio je “Sonita”, film o osamnaestogodišnjoj izbjeglici iz Avganistana koja ilegalno živi u Teheranu i mašta da postane nova Rijana.

Na filmskom festvalu Sandens koji je trajao od 21. do 30. januara, učestvovalo je oko 120 igranih i dokumentarnih filmova nezavisnih producenata iz glavnih studija koji govore o aktuelnim temama, poput pobačaja, oružanog nasilja u SAD-u i homoseksualnosti.

Galerija

Bonus video: