Prvi njemački film o životu Ane Frank premijerno na Berlinalu

"Ova filmska adaptacija istoimenog istorijskog svjedočanstva koje je potreslo svijet opisuje period koji je Ana provela u skorvištu sa svojom porodicom u Amsterdamu", navodi se u saopštenju festivala
158 pregleda 0 komentar(a)
Dnevnik Ane Frank, Foto: Screenshot (YouTube)
Dnevnik Ane Frank, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 25.01.2016. 16:00h

Prvi njemački dugometražni igrani film o životu Ane Frank premijerno će biti prikazan idućeg mjeseca na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, saopštili su danas organizatori.

Kako prenosi AFP, film "Das Tagebuch der Anne Frank" (Dnevnik Ane Frank) biće prikazan u okviru selekcije Generacija namijenjene filmovima za mlade.

"Ova filmska adaptacija istoimenog istorijskog svjedočanstva koje je potreslo svijet opisuje period koji je Ana provela u skorvištu sa svojom porodicom u Amsterdamu", navodi se u saopštenju festivala.

Anu Frank, koja je rođena u Njemačkoj, ali je odrasla u Holandiji, igraće njemačka glumica Lea van Aken koju je publika imala priliku da vidi u drami o vjerskom fanatizmu "Stanice krsta" koja je prije dvije godine na Berlinalu osvojila nagradu za najbolji scenario.

Film o mladoj Jevrejki, koja je 1944. umrla u koncentracionom logoru Bergen-Belsen, režirao je Hans Štajnbihler, a produciran je uz dozvolu Fonda Ana Frank koji posjeduje autorska prava na dnevnik.

Holivudska ekranizacija "Dnevnika Ane Frank" iz 1959. godine osvojila je tri Oskara.

Berlinski festival će 11. februara otvoriti najnovije ostvarenje braće Koen "Hail, Caesar!" sa Džordžom Klunijem u glavnoj ulozi.

Predsjednica ovogodišnje smotre je proslavljena holivudska glumica Meril Strip.

Bonus video: