Sve više poziva za bojkot dodjele Oskara

"Možda je vrijeme da povučemo svoje resurse i vratimo ih našoj zajednici, i pravimo programe za nas same, programe u kojima ćemo biti priznati na način koji nama dolikuje, a koji su isto tako dobri kao takozvani mejnstrim programi", kazala je glumica
2 komentar(a)
Spajk Li, Foto: Reuters
Spajk Li, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2016. 20:13h

Afroamerički reditelj Spajk Li i glumica Džejda Pinket Smit izjavili su danas da će bojkotovati dodjelu Oskara u znak protesta što nijedan crni umjetnik nije nominovan za nagrade Američke filmske akademije.

Kao ni prošle, tako ni ove godine na listi nominovanih za najprestižnija filmska priznanja nije se našao nijedan crni glumac.

"Kako je moguće da drugu godinu za redom svih 20 takmičara u glumačkim kategorijama budu bijelci? A da ne spominjemo druge branše", izjavio je reditelj filmova kao što su "Učini pravu stvar" i "Ći-Raq",

"Četrdeset bijelih glumaca za dvije godine i nijedan obojen", istakao je Li kome je u novembru dodijeljen počasni Oskar za životno djelo.

On je napomenuo da njegova odluka da ne prisustvuje dodjeli ni u kom slučaju ne predstavlja uvredu za domaćina i producenta svečanosti, Krisa Roka i Redžibalda Hadlina, koji su obojica crnci, kao ni za zvaničnike Američke akademije filmski umjetnosti i nauka.

Pinket Smit, široj publici poznata po filmovima "The Matrix Reloaded", "Collateral" i "Magic Mike XXL", takođe, je najavila da se neće pojaviti na dodjeli, niti će je pratiti na televiziji.

"Možda je vrijeme da povučemo svoje resurse i vratimo ih našoj zajednici, i pravimo programe za nas same, programe u kojima ćemo biti priznati na način koji nama dolikuje, a koji su isto tako dobri kao takozvani mejnstrim programi", kazala je glumica.

Njen suprug Vil Smit, koji glumi patologa u filmu "Potres", o povredama igrača američkog fudbala, i Idris Elba, koji tumači lik afričkog ratnog vođu u drami "Zvijeri bez nacije", su među crnim glumcima koji su ove godine igorisani od strane Američke filmske akademije.

Glumci i reditelj filma "Straight Outta Comton" o hip-hop muzičarima, takođe, su izostavljeni iz trke za Oskare.

Bonus video: