VILIJAMS U TRCI NAJBOLJU ORIGINALNU MUZIKU

Oskar: 50. nominacija za kompozitora "Ratova zvijezda"

Ukoliko 28. februara bude osvojio nagradu Američke filmske akademije, to će biti njegov šesti Oskar u karijeri
0 komentar(a)
Ratovi zvijezda
Ratovi zvijezda
Ažurirano: 16.01.2016. 08:30h

Američki kompozitor i dirigent Džon Vilijams je ove godine ponovo u trci za Oskara za najbolju originalnu muziku, ovog puta sa temom filma "Ratovi zvijezda: Buđenje sile", Džej Džej Abramsa.

To je 50. nominacija za 83-godišnjeg maestra koji je komponovao čuvene neoromantične teme za filmove kao što su "Indijana Džons", "Supermen" i "Ajkula".

Ukoliko 28. februara bude osvojio nagradu Američke filmske akademije, to će biti njegov šesti Oskar u karijeri.

Godine 1978, Vilijams je osvojio prestižni trofej za originalnu muziku prvog filma iz serijala "Ratovi zvijezda" - "Nova nada", u režiji Džordža Lukasa. Sedam godina ranije, njujorški kompozitor je osvojio Oskara za muziku u filmu "Violinista na krovu".

Njegova saradnja sa slavnim rediteljem Stivenom Spilbergom donijeće mu još tri trofeja, i to za filmove "Ajkula" (1976), "E.T. Vanzemaljac" (1982) i "Šindlerova lista" (1993).

Ove godine, holivudski maestro će se za Oskara nadmetati zajedno sa drugim velikim imenima filmske muzike poput Tomasa Njumena kom je Spilbergov film "Most špijuna" obezbijedio 13. nominaciju i legendarnog italijanskog kompozitora Enija Morikonea koji je sa vesternom Kventina Tarantina "Podlih osam" dobio svoju šestu nominaciju.

U trci za Oskara je i islandski umjetnik Johan Johanson, poznat po elektronskoj, minimalističkoj muzici, koji je pisao temu za triler Denija Vilneva, "Sikario", i kom je ovo druga nominacija.