I ove godine nepravda na Oskarima - svi nominovani glumci bijelci

Prošle godine nezadovoljstvo je izazvala odluka da film o Martinu Luteru Kingu ne dobije nominacije ni za režiju ni za glumu
1 komentar(a)
Lupita Najango, Foto: Reuters
Lupita Najango, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2016. 11:19h

Svjetski mediji i korisnici društvenih mreža su po objavljivanju nominacija za nagradu Oskar kritikovali izbor Američke filmske akademije zbog toga što su ponovo nepravedno izostavljeni glumci koji nisu bijeli.

Nijedan crni glumac ni glumica ni ove godine nisu nominovani za prestižnu filmsku nagradu, što je, kako se ocjenjuje, posljedica nedovoljne rasne raznolikosti ove manifestacije.

Objavljivanje nominacija pokrenulo je polemiku i zapalilo društvene mreže.

U objavama na Tviteru pod haštagom #Oscarssowhite (tako bijeli Oskari) pojavio se i komentar da su čak na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine učesnici bili ravnopravnije zastupljeni nego na Oskarima.

Prošle godine nezadovoljstvo je izazvala odluka da film o Martinu Luteru Kingu ne dobije nominacije ni za režiju ni za glumu.

Da je bila nominovana, rediteljka filma "Selma" postala bi prva crna rediteljka nominovana za Oskara, a očekivalo se i da će odlična interpretacija Martina Lutera Kinga donijeti nominaciju Dejvidu Ojelovu.

Ipak, i prošle godine svi nominovani glumci bili su bijelci i mnogi su s pravom očekivali da će ove godine nepravda biti ispravljena.

Predsjednica Američke filmske akademije Šeril Bun Ajzaks, inače Afroamerikanka, priznaje da postoji problem i da je dobro da je debata pokrenuta.

Novinar filmskog časopisa Varajeti Tim Grej skrenuo je pažnju da članovi filmske akademije ne glasaju u zavisnosti od pola i rase, već da filmski studiji treba da preduzmu mjere za ravnopravniju podjelu uloga.

Filmski kritičari su primijetili i da je situacija u pogledu ravnopravne zastupljenosti glumaca različitog porijekla drugačija na televiziji. Ove godine za televizijske nagrade Emi bilo je nominovano 18 crnih glumaca.

Ove godine najveći broj nominacija dobili su filmovi "The Revenant" (Povratnik) meksičkog reditelja Alehandra Gonzalesa Injaritua, "Mad Max: Fury Road" (Pobješnjeli Maks 4) reditelja Džordža Milera i "The Martian" (Sam na Marsu) britanskog reditelja Ridlija Skota.

Svečana 88. dodjela Oskara biće održana 28. februara u Los Anđelesu.

Bonus video: