Danas nominacije za Oskara

Analitičari su ocijenili da bi Oskara za najbolju režiju mogao da ode u ruke Makartija ili Milera
50 pregleda 0 komentar(a)
Oskar, Foto: Reuters
Oskar, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2016. 09:46h

Američka Akademija za film i nauku saopštiće danas spisak nominacija za Oskare, koji će biti dodijeljeni 28. februara na svečanoj, 88. dodjeli te prestižne filmske nagrade, javile su svjetske agencije.

Filmski prognostičari ocijenili su da ove godine nema "očiglednog" favorita za nagradu koja se dodjeljuje u 24 kategorije.

Očekuje se da će u kategoriji za najbolji film ući ostvarenja "Spotlight" (Pod lupom) Toma Makartija o skandalu pedofilije među sveštenicima, "The Revenant" (Povratnik) meksičkog reditelja Alehandra Injaritua s Leonardom Di Kaprijom u glavnoj ulozio, kao i "The Martian" (Marsovac) britanskog reditelja Ridlija Skota s Metom Dejmonon.

Među nominovanim filmova mogao bi da se nađe i ostvarenje Džoržda Milera, četvrti dio "Pobješnjelog Maksa", "Mad Max: Fury Road".

Analitičari su ocijenili da bi Oskara za najbolju režiju mogao da ode u ruke Makartija ili Milera.

Ukoliko bi Injaritu osvojio Oskara u toj kategoriji, bio bi treći reditelj sa uzastopnom nagradom za najbolju režiju, pošto je prošle godine nagrađen za film "Čovjek ptica". Reditelji koji su dva puta zaredom osvojili tu nagradu bili su Džon Ford (1941. i 1942) i Džozef Mankijevič (1950. i 1951).

Američki mediji su naveli da ne treba zanemariti Britanca Ridlija Skota (78), koji s kultnim filmovima poput "Osmog putnika" (1979), "Blejda Ranera" (1982), "Telme i Luiz" (1991) i "Gladijatora", nije nikada osvojio Oskara za režiju.

Za najbolju mušku ulogu, mnogi očekuju da će biti nagrađen Di Kaprio, koji u vesternu "Povratnik" glumi Hjua Glasa, lovca koga su prijatelji ostavili da umre kada ga je povrijedio medvjed.

Favorit za najbolju žensku ulogu mogla bi da bude Bri Larson za film "Room" (Soba).

Dok je prošle godine Akademija za film veoma kritikovana što nijedan crni glumac nije dobio Oskara, prognostičari ove godine predviđaju da bi situacija mogla da se promjeni s Idris Elbom i Vilom Smitom, čiji bi filmovi mogli da uđu u spisak nominovanih.

Bonus video: