Zlatni globus lansira sezonu holivudskih nagrada: Favoriti "Spotlight" i Di Kaprio

Zlatni globus, američka nagrada koju od 1944. godine dodjeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA), pokazatelj je koji će filmovi biti nagrađeni prestižnim Oskarom, čija je dodjela 28. februar
1 komentar(a)
Leonardo di Kaprio, Foto: Shutterstock
Leonardo di Kaprio, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.01.2016. 12:02h

Dodjelom Zlatnih globusa večeras će u američkom gradu Los Anđelesu biti lansirana sezona holivudskih filmskih nagrada, a među favoritima su film "Spotlight" i glumac Leonardo Di Kaprio.

Dvije francuske koprodukcije "Mustang" i "Le tout nouveau testament" nominovani su u kategoriji najboljeg stranog filma.

Zlatni globus, američka nagrada koju od 1944. godine dodjeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA), pokazatelj je koji će filmovi biti nagrađeni prestižnim Oskarom, čija je dodjela 28. februara.

"Istorijski gledano, Zlatni globus za 75 odsto filmova predvidi dobitnike Oskara. Ta nagrada predstavlja neku vrstu audicije za Oskara", ocijenili su filmski analitičari.

Ove godine je film "Spotlight", o skandalu pedofilije medju sveštenicima, favorit za Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma.

Među favoritima je i vestern "The Revenant" (Povratnik) s Leonardom Di Kaprijom, koji glumi Hjua Glasa, lovca koga su prijatelji ostavili da umre kada ga je je povrijedio medvjed. Di Kaprio je favorit za nagradu najboljeg glumca.

Među nominovanim filmovima su i "Room" (Soba) kao i četvrti dio "Pobejšnjelog Maksa" (Mad Max: Fury Road), čijeg glavnog junaka igra Tom Hardi, dok je ranije ta uloga bila dodijeljena australijskom glumcu Melu Gibsonu. Nekoliko nominacija je dobio film "Carol" s Kejt Blanše u glavnoj ulozi.

U kategoriji najboljeg glumca pored Di Kaprija, takmiče se i Edi Redmejn i Vil Smit, a za najbolju glumicu Kejt Blanše, Bri Larson i Runi Mejra.

Zlatni globus dodjeljuje nagrade u oblasti filma i televizije.

Bonus video: