“Mostu špijuna” i “Carol” po devet nominacija

U kategoriji najboljeg filma za nagradu BAFTA nominacije su osvojili “Opklada stoljeća” (“The Big Short”), “Most špijuna” (“Bridge of Spies”), “Carol”, “Povratnik” (“The Revenant”) i “Spotlight”
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2016. 13:54h

Filmovi “Most špijuna” Stivena Spilberga i “Carol” Toda Hejnsa sa po devet nominacija vode u trci za ovogodišnje dobitnike BAFTA nagrada (British Academy Film Awards). U stopu ih slijedi priča o preživljavaju meksičkog reditelja i prošlogodišnjge dobitnika Oskara Alehandra Gonzalesa Injaritua “Revenant” sa osam nominacija.

U kategoriji najboljeg filma za nagradu BAFTA nominacije su osvojili “Opklada stoljeća” (“The Big Short”), “Most špijuna” (“Bridge of Spies”), “Carol”, “Povratnik” (“The Revenant”) i “Spotlight”.

Za najboljeg glumca nominovani su Brajan Kranston (“Trumbo”), Edi Redmejn (“Dankinja”), Leonardo Dikaprio (“Povratnik”), Met Dejmon (“Marsovac”) i Majkl Fasbender (“Stiv Džobs”), dok se za nagradu najbolje glumice takmiče Alisija Vikander (“Dankinja”), Bri Larson (“Soba”), Kejt Blanšet (“Carol”), Megi Smit (“The Lady in the Van”) i Saoirse Ronan (“Brooklyn”).

Od reditelja u trku za titulu najboljeg ušli su Adam Mekej (“The Big Short”), Stiven Spilberg (“Bridge of Spies”), Tod Hejns (“Carol”), Ridli Skot (“Marsovac”) i Alehandro Gonzales Injaritu (“The Revenant”).

Za najboljeg glumca u sporednoj ulozi nominovani su Benisio Del Toro (“Sicario”), Kristijan Bejl (“The Big Short”), Idris Elba (“Beasts of No Nation”), Mark Rafalo (“Spotlight”) i Mark Rajlans (“Bridge of Spies”).

Za najbolju glumicu u sporednoj ulozi nominovane su Alisija Vikander (“Ex Machina”), Dženifer Džejson Li (“The Hateful Eight”), Džuli Volters (“Brooklyn”), Kejt Vinslet (“Steve Jobs”) i Runi Mara (“Carol”).

Od dokumentaraca su nominovani “Amy”, “Cartel Land”, “He Named Me Malala”, “Listen to Me Marlon” i “Sherpa”, a za nagradu najboljeg animiranog filma takmiče se “Izvrnuto obrnuto”, “Malci”, i “Janko Strižić film”.

U kategoriji filmova izvan engleskog govornog područja nominovani su su tajvansko-kinesko-hongkoška koprodukcija “Ubica”, američki “Turista” (“Force Majeure”), “Vuk” (“'Theeb”) nastao u koprodukciji Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Jordana i Velike Britanije i “Divlje priče”, film koji je Argentina nominovala i za Oskara.

Nagrade će biti uručene u londonskom Royal Opera House 14. februara.

Galerija

Bonus video: