ROK JE 29. FEBRUAR 2016. GODINE

Imate ideju za kratki film: Prijavite se na japanski festival i zaradite blizu milion dolara

Sinopsis treba da bude napisan na japanskom ili engleskom jeziku
103 pregleda 1 komentar(a)
Japanski festival, kratki film, Foto: Beta-AP
Japanski festival, kratki film, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 21.12.2015. 16:56h

Japanski festival posvećen umjetnosti kratkog filma nudi nagradu od blizu milion dolara reditelju koji ima najbolji predlog za takav film, a mogu da konkurišu reditelji iz cijelog svijeta.

Organizatori festivala navode da su kratki video filmovi nešto što će publika tražiti pošto se zabava sve više prenosi na smart telefone i tablete.

Oni takođe vjeruju da taj format ima potencijala za filmske umjetnike početnike, koji mogu da daju svjež pogled i energiju toj industriji.

Rok za podnošenje sinopsisa od 500 riječi za film koji treba da bude "uzbudljiv, potresan, i čudesan" je 29. februar 2016. godine. Sinopsis treba da bude napisan na japanskom ili engleskom jeziku.

Prvo će biti izabrano pet finalista. Svako dobija novčanu nagradu od po 500.000 jena (4.000 dolara). Zatim se bira jedan od njih koji će dobiti 100 miliona jena (800.000) za snimanje filma. Pobjednik će dobiti i dodatnu nagradu od milion jena (8.000 dolara).

Rieko Muramoto, izvršna direktorka za digitalne poslove u japanskoj kompaniji za zabavu Aveks Didžital (Avex Digital) koja daje sredstva za konkurs, vjeruje da je to vrijedna investicija za nalaženje svježih sadržaja za onlajn usluge, za podsticanje tog žanra i gajenje talenata.

"Kratak film ima mnogo više potencijala za ljude koji nemaju puno vremena i gledaju video na pametnim telefonima, što znači da cijela priča mora da bude ispričana mnogo brže", rekla je ona.

Pobjedničko djelo biće prikazano 2017. godine na "Festivalu kratkog kratkog fima i Azija" (Short Short Film Festival & Asia). To je godišnji festival, osnovan 1999, koji se održava u Jokohami, predgrađu Tokija.

Festival je osnovao glumac Tecuja Besho. On je uporedio kratke filmove sa minimalističkom, ali istančanom haiku poezijom.

Predlozi se podnose na : http://www.shortshorts.org/shortfilm_pitch/index-en.html