Petar Burić: Koincidencija je što igram samo likove u uniformama

Toliko sam puta igrao vojnika, da kad bi se uveo vojni rok, ne bi bilo potrebe da ga služim, kaže Petar
728 pregleda 0 komentar(a)
Petar Burić, Foto: Privatna arhiva
Petar Burić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.12.2015. 20:58h

Crnogorski glumac Petar Burić, nakon manje uloge u seriji “Zora dubrovačka”, dobio je priliku da kupi simpatije publike iz regiona kroz glavnu ulogu još jedne hrvatske serije. U pitanju je druga sezona “Kud puklo da puklo” u kojoj je ulogu lika oko kojeg se vrti cijela priča, “preuzeo” od kolege Momčila Otaševića.

U razgovoru za “Vijesti”, on je pričao o tome kako je uključen u ovaj projekat, koincidenciji zbog koje često dobija ponude da tumači likove u uniformama, a otkrio je nešto više i o svom liku.

“Moj lik je policajac, zove se Mate i on dolazi u ličko selo, Oštrovac, nakon što je završio akademiju i dobija svoj prvi posao - da vodi policijsku stanicu. Kao i svaki lik takvog tipa, veoma mu je stalo da bude što bolji u svom poslu, međutim vrlo brzo će shvatiti da se likovi iz tog sela neće ponašati onako kako je on zamislio, po pravilima, jer su svi pomalo iščašeni”, ispričao je on.

“Moj plan, odnosno odluka je da nikada više ne donosim velike odluke”, kaže mladi glumac

“U isto vrijeme kada on dođe, dolazi i porodica iz Zagreba koja ima dvije ćerke, a starija je prestupnica, koja krade kola. Moj lik je uhapsi i između njih se stvori hemija...”, nastavlja Burić, dodajući da taj lik tumači Monika Mihajlović.

“Prva sezona prati ljubavnu priču Momčila Otaševića i Mirne Medaković, u drugoj su i dalje tu, imaju bračne probleme i slično, ali smo Monika Mihajlović i ja nova priča koja pokreće nove događaje”, tvrdi crnogorski glumac, koji ističe da oni donose novu priču u selo.

“Ali su skoro svi stari likovi ostali i ni u jednom trenutku nisu manje bitni, naprotiv, oni su motor cijele serije”, kaže Burić, koji je svjestan da je gledanost veoma dobra.

“Autori su uzeli formulu sapunice - trajanje i broj sezona, a izbacili su kontekst takvih serija i ubacili komediju, narod je to prihvatio kao nešto dobro”, zaključuje on, a potom otkiva kako je došao do uloge.

“Pošto glumac, koji je igrao policajca nije mogao da nastavi snimanje druge sezone, tražili su novog lika, koji bi ga zamijenio, ali sa izmjenom da ne bude smiješan, već da bude glavni junak i vodi ljubavnu priču. Ja sam im poslao snimak, njima se to dopalo i nakon pet-šest dana, sam već bio u Zagrebu...”, priča glumac.

On priznaje da nije bio siguran kako će publika prihvatiti njegov lik i da li će biti zadovoljna.

“Kada publika navikne na jedne likove tokom 160 epizoda i uzmeš im lika koji je bio omiljeni i zamijeniš ga novim, automatski nailaziš na otpor. Moj se pojavljuje od 15. epizode, što nisam mogao da iščekam. Moram priznati da kad sam gledao prvu epizodu nije mi bilo svejedno”, priča on.

“Glumio sam i u 'Zori dubrovačkoj', ali to nije bila velika uloga, ja sam bio u bloku od deset epizoda, a sada sam došao kao glavni lik gdje ima prostora da ti gledaoci sude jesi li dobar ili nisi. Nakon što je emitovano desetak epizoda, bio sam zadovoljan reakcijom publike”, odgovara Burić, koji je u prethodnoj hrvatskoj seriji vrijeme na setu provodio u kostimu vojnika, a ovoga puta policajca.

“Koincidencija je što u mojoj karijeri igram samo likove u uniformama... Toliko sam puta igrao vojnika, u svim mogućim epohama, da kad bi se uveo vojni rok, ne bi bilo potrebe da ga služim”, u šali komentariše glumac, a zatim se osvrće i na to što su u obje sezone “Kud puklo da puklo” glavni glumci Crnogorci.

“Ne znam zašto je tako. Prvo je Bane Popović dobio ulogu u njihovoj seriji, pa Jelena Nenezić u 'Dolini sunca', pa Momo, a onda i ja... Pričali smo Momo i ja o tome, jer u Hrvatskoj ima baš dosta glumaca, mladih naročito. Oni su glumca za lik Mate tražili nekoliko mjeseci, a mene su našli neposredno prije početka snimanja...”, priča Burić, koji je bez problema skinuo akcenat za seriju.

“Taj lički akcenat je kombinacija nikšićkog i bosanskog, ali sa hrvatskim riječima... Dobar sam sa skidanjem akcenata, to je glumački talenat i većina glumaca ima taj sluh... A i mi smo sa takvog podneblja”, navodi on.

Iako se čini da mu gluma ne predstavlja veliki problem, kao i svaki drugi posao i ovaj traži trud, a kada su u pitanju serije, najviše se cijeni improvizacija.

“Najveći problem mi predstavlja improvizacija, jer još ne mogu da pravim rečenične konstrukcije po hrvatskom jeziku. Na primjer, uvijek mi se provuče 'da dođem' ili 'da radim', a oni kažu 'idem raditi'... tako da se dešava kad probaš, ili loše improvizuješ, jer se skoncentrišeš na izgovaranje rečenice ili kažeš pogrešno...”, požalio se Burić.

Burić je dobio poziv za sastanak sa menadžerima poznatog glumca Kevina Kostnera sa kojima je potpisao ugovor i snimio film “Cognitive” u režiji Evan Ričardsa, koji će imati premijeru za pola godine

“Serija se snima tako da je scenario samo predložak i oni su okej sa tim da improvizuješ, sve dok ne dopunjuješ priču... Onda sjedneš kod kuće uveče, smisliš improvizaciju, zapišeš je i sjutra sa njima probaš, ali mislim da mi za mjesec dana to neće trebati, jer već sada sa društvom u Zagrebu mi se desi da pomiješam zagrebački i lički akcenat, jer pokupim u priči sa njima način govora”, objašnjava on.

Glumac tvrdi da kada napusti set često ostane u svom liku u smislu da priča njegovim akcentom, ali je prema njegovom mišljenju to normalno.

“Kad sam prvi put otišao u Ameriku gdje sam prvih 15 dana pričao konstantno na engleskom jeziku, u početku mi se dešavalo da sanjam na engleskom, jer sam opteretio mozak, kao kad prije ispita sanjaš ono što si učio”, priča on.

Međutim, to nije jedina poteškoća koju nosi snimanje serije, a najteže je to što se epizode snimaju uporedo sa prikazivanjem, pa je tempo veoma brz.

“Kada imaš 160 epizoda ne može se sve snimiti, pa onda prikazivati, jer ovako producenti mogu da vide kako publika reaguje i da koriguju stvari. Ne možeš da snimiš 160 epizoda i onda kreneš sa emitovanjem i vidiš da ti nakon 20 epizoda publika loše reaguje na jednog lika. Može da se desi da neko ima malu ulogu, ali se dopadne publici, pa mu se proširi lik...”, kaže Burić.

Glumac dodaje da je to veoma naporno, jer se glavni glumci zbog takvog tempa bude u pola šest, a snimanje traje oko 12 sati, zbog čega mu ostaje veoma malo vremena za odmor.

“Nema ga. Ne dolazim često u Crnu Goru, samo kad dobijem pauzu u produkciji, koja traje 15 dana. Onda dođem zbog porodice i zbog sunca...”, pojasnio je glumac, koji je na pitanje o planovima u bliskoj budućnosti, odgovorio da ih nema.

“Moj plan, odnosno odluka je da nikada više ne donosim velike odluke... Zbog velikih odluka robuješ i propustiš momente, jer si sebi zacrtao cilj i strogo ga se držiš”, otkrio je on.

Zabuna oko lokacije sela Oštrovac

Burić je otkrio i kako se pripremio za lik Mata.

“Kada su mi poslali poziv za kasting, bio sam u Los Anđelesu i potražio sam na internetu gdje se nalazi to selo, kako bih znao gdje se odvija radnja. Google Maps mi je pokazao selo u Bosni, i ja shvatam da je to negdje kod Brčkog, koje je 100 km od Oštrovca i odradim kasting na jakom bosanskom akcentu i pošaljem to...”, prisjeća se on.

“Onda me je pozvao producent i kazao mi 'Sve je super, odlično, samo moraš malo poraditi na akcentu'. Ja sam mu kazao da sam ja odglumio akcenat koji je karakterističan za Brčko, a on me pita kakvo Brčko i objasni mi da to nije taj Oštrovac, već da selo iz serije ne postoji i da je izmišljeno”, uz smijeh prepričava glumac ovu anegdotu.

Premijera filma “Cognitive” snimljenog u SAD za pola godine

Burić je prije rada u Hrvatskoj nekoliko mjeseci boravio u SAD, gdje je dobio i nekoliko angažmana, pa je pričao i o tom iskustvu.

“U Americi bez agenata i menadžera ne postojiš, jer na kastinge ne može da ode svako. Oni su ti koji šalju tvoje snimke i pokušavaju da ti omoguće kasting”, tvrdi glumac.

“Po dolasku sam imao kasting za reklamu igre 'Guitar Hero', ali nisam dobio ulogu. Onda sam prošao u drugi krug za nacionalnu reklamu i dobio je, što je veoma bitno, jer su one pod pokroviteljskom glumačkog sindikata (SAG) i automatski postaješ njihov član”, ističe on.

Burić dodaje da je ubrzo dobio poziv za sastanak sa menadžerima poznatog glumca Kevina Kostnera sa kojima je potpisao ugovor i snimio film “Cognitive” u režiji Evan Ričardsa, koji će imati premijeru za pola godine.

Bonus video: