VELIKO PRIZNANJE

Top Gan, Bjekstvo iz Šošenka i Istjerivači duhova u američkoj filmskoj arhivi

Svake godine se u kolekciju američkog filmskog registra biblioteka bira 25 filmova zbog njihove kulturne, istorijske i umjetničke vrijednosti
0 komentar(a)
Top Gan, Foto: BBC
Top Gan, Foto: BBC
Ažurirano: 16.12.2015. 12:16h

Filmovi "Top Gan", "Bjekstvo iz Šošenka" i "Istjerivači duhova" biće uvršteni u prestižnu američku Nacionalnu filmsku arhivu, sapšteno je danas iz američkog filmskog registra.

Svake godine se u kolekciju američkog filmskog registra biblioteka bira 25 filmova zbog njihove kulturne, istorijske i umjetničke vrijednosti.

Na listi se nalaze najraznovrsnija kinematografska ostvarenja, među kojima ima starijih, eksperimentalnih i mračnih filmova.

Miljenik publike - film "Bjekstvo iz Šošenka", priča o zatvorskom prijateljstvu nepravedno osuđenog i njegovog cimera iz ćelije, jedan je od 250 najboljih filmova svih vemena.

Prvo filmsko ostvarenje Franka Darabota, koji je obradio novelu Stivena Kinga, bio je nominovan za sedam Oskara, ali nije osvojio nijedan.

Na početku emitovanja 1994. godine doživio je razočarenje na blagajnama, njegova popularnost je porasla zahvaljujući kućnim bioskopima i bezbrojnim emitovanjima na kablovskim televizijama poslije čega su gledaoci počeli da cijene složeni zaplet i dirljivu tematiku.

Gotovo komičan mačo blokbaster "Top Gan" bio je kultni film 80-ih godina prošlog vijeka. Prijave studenata na pilotsku akademiju značajno su povećane poslije emitovanja ovog filma, dok se karijera Toma Kruza posle ove uloge popela na viši nivo.

Film reditelja Ivana Rajtmana "Istjerivači duhova" zapalio je blagajne dvije godine prije emitovanja "Top Gana" i postavio visoke kriterijume u konceptu, vizuelnim efektima i komediji.

"Snimanje 'Istjerivača duhova' bilo je jedno od najvećih uživanja u mom životu. Čast mi je da znam da će jedan film o duhovima dobiti mjesto na policama američke Nacionalne filmske arhive", izjavio je Rajtman.

Nova adaptacija "Istjerivača duhova" sa ženskom ekipom, među kojima će biti glumice Kristen Vig i Melisa Mekartni, premijerno će biti prikazan u julu sljedeće godine.

U američki filmski registar, osnovan 1989. godine, do sada je uvršteno 675 filmova.