"BUĐENJE SILE"

Novi "Ratovi zvijezda" premijerno prikazani u Los Anđelesu

Ako se prognoze ostvare, "Buđenje sili" bi mogao ući u istoriju kao najveći film svih vremena sa zaradom i preko tri milijarde dolara. Dosadašnji rekorder je Avatar iz 2009. sa 2,8 milijarde dolara zarade
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2015. 09:34h

Nakon mjeseci iščekivanja i dobro osmišljene marketinške kampanje, "Ratovi zvijezda: Buđenje sile" prikazan je na gala premijeri u Los Anđelesu.

Zvijezdama filma iz 1977. Harisonu Fordu, Marku Hamilu i Keri Fišer, pridružila se na premijeri nova filmska zvjezdana generacija - Džon Bojega i Dejzi Ridli. Crveni tepih za njih i sve zvanice bio je dugačak oko 800 metara.

Oko 5.000 zvanica prisustvovalo je svjetskoj pretpremijeri. "Buđenje sile" sedmi je nastavak sage i najiščekivaniji film godine, prenosi BBC.

Ali i nakon premijere, zaplet filma u dogovoru sa medijima i dalje je potpuna tajna. Samo nekoliko detalja o sadržaju i likovima uspjelo je da dođe do javnosti - poznato je da se sedmi nastavak sage događa 30 godina nakon radnje filma "Ratovi zvijezda VI: Povratak Džedaja" koji je snimljen 1983.

Dodatnu zanimljivost filmu dali su organizatori koji su novinarsku projekciju, za razliku od uobičajenih koje se organiziraju i sedmicama ranije, upriličili ovaj put veoma kasno. Novinari su morali da potpišu ugovor o tajnosti kojim se obvezuju da ništa neće objaviti prije srijede u 9.01 časova.

"U sedamdesetim niko nije znao šta može očekivati, niko prije nije vidio ništa slično, ali sada moramo odgovoriti na očekivanja", rekao je Harison Ford na premijeri.

On se našalio da ipak ne osjeća nikakav pritisak.

"Nisam kriv ni za šta. Sve možete svaliti na reditelja Džej Džej Ejbramsa, ja samo radim ovdje", kazao je Ford.

Hamill je bio tajanstven i nije htio da kaže zašto lika Luka Skajvokera nema na filmskim plakatima.

"Vidjećete", kratko je rekao novinarima.

Priznao je da mu je ovo najlakše odrađena marketinška kampanja.

Bezbjednost je bila na visokom nivou, neki kažu da je bila i veća nego za dodjelu Oskara. Angažovano je više stotina policajaca i agenata bezbjednosti. Kompanija Dizni platila je Los Anđelesu za angažovanje gradske policije.

Dizni koji je prije tri godine otkupio prava od Džordža Lukasa, kreatora serije, za četiri milijarde dolara, potrošio je za snimanje filma 200 miliona dolara. Mjesecima film agresivno reklamiraju širom svijeta.

Radi se o mudro orkestriranoj marketinškoj operaciji Diznija koji se nada da će na bioskopskim blagajnama i prihodima od propratnih suvenira na temu "Ratova zvijezda" višestruko vratiti uloženo.

Ako se prognoze ostvare, "Buđenje sili" bi mogao ući u istoriju kao najveći film svih vremena sa zaradom i preko tri milijarde dolara. Dosadašnji rekorder je Avatar iz 2009. sa 2,8 milijarde dolara zarade.

Film u SAD počinje da se prikazuje od 18. decembra. U Evropi prikazivanje filma počinje 16. i 17. decembra.

Galerija

Preporučujemo za Vas