Kejt Blanšet: Sa 46 nisam više živahna kao ranije

Blanšet ističe da se kao mala i sama vezivala za glumce, pa se prisjetila i jedne anegdote
183 pregleda 1 komentar(a)
Kejt Blanšet, Foto: Reuters
Kejt Blanšet, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2015. 10:37h

Glumica Kejt Blanšet, trenutno promoviše dva filma “Truth” i “Carol”, ali ipak postiže da se posveti i svojoj 10-mjesečnoj ćerki Edit. Po povratku iz Njujorka za “Gardijan” je ispričala je da joj je dijete veoma nervozno jer nije spavalo cijelog dana zbog puta, ali da obje sve dobro podnose.

“U maju sam napunila 46 godina i nisam živahna kao ranije. Godine glumica se broje kao kod pasa. Tako da sada imam 120”, našalila se ona, a zatim nastavila razgovor o projektima. U “Truth” glumi Meri Mejps, novinarku CBS-a , dok u drugom tumači lik neobične Kerol.

“Film 'Carol' kao i ta uloga su me privukli zbog sjenki i tajni i zato što se u vazduhu osjeća melanholija. Kerol je osjetljiva, ali u jednom trenutku će se osjetiti živom i raširiti krila. Ona je drugačija od drugih likova ne samo zbog klase, razlike u godinama... već i zbog seksualnosti “, priča ona o liku koji živi u '50-im godinama prošlog vijeka i suočava se sa osudama zbog homoseksualnosti. “Još postoje barijere. Situacija je kao i sa ženama na filmu, zapravo u svim poslovima. Nigdje nisu plaćene jednako kao muškarci. Za sve se moraš boriti”, ispričala je Blanšet, koja se našla u svim medijima upravo zbog izjave povodom ovog filma.

Naime, tokom šetnje crvenim tepihom u Kanu, jedan od novinara ju je upitao da li je privlače žene, a ona je odgovorila potvrdno, misleći na to da ima puno prijateljica i rođaka, ali su mediji pogrešno prenijeli njene riječi.

“Takođe glumim i Meri Pejpls, novinarku, a niko me nikada nije upitao da li pišem tekstove. Ako igram ženu koja vara muža, pitaće me da li sam i sama varala”, uočila je glumica, koja smatra da je filmove ljepše gledati kužći nego u bioskopima.

“Mislim da je na televiziji mnogo ugodnije gledati, jer ulaziš u nečiji dom, glumiš za njih u njihovoj dnevnoj sobi. Međutim, tehnologija napreduje, pa će ljudi možda 'Carol' gledati na mobilnim telefonima. Vjerovatno ću boraviti u nečijem džepu”, kazala je ona.

Blanšet ističe da se kao mala i sama vezivala za glumce, pa se prisjetila i jedne anegdote.

“Moj otac je preminuo kada sam bila mala, a Alan Alda iz filma 'Mash' je veoma ličio na njega. Gledala sam taj film pet puta u nedjelji. Kada sam ga upoznala jednog dana, sigurno je pomislio kako sam luda, jer sam potrčala prema njemu i pozdravila se kao sa ocem”, prepričala je ona.

Glumica se prisjetila i svog boravka u Egiptu tokom mlađih dana i otkrila istinu o nagađanjima da je još tada igrala u filmu koji je snimala ekipa iz te zemlje.

“Živjela sam tamo tada, jer sam željela da radim u muzejima. Boravila sam u hotelu koji se zvao 'Oxford'. Tamo sam naletjela na mladića iz Škotske koji mi je rekao da im treba djevojka koja govori engleski i da ću za to biti plaćena pet funti. U to vrijeme nisam imala puno novca, jer sam plaćala sobu. Otišla sam na snimanje gdje se lik na arapskom drao preko megafona. Bilo je veoma vruće i dosadno pa sam odlučila da odem”, prepričala je ona.

Glumom je počela da se bavi tek kada se vratila u Australiju, gdje je upisala dramsku školu i odlučila da je interesuje ta profesija.

“Gluma je postala velika zavisnost za mene. Željela sam da probam to da radim u narednih pet godina i vidim gdje će me povesti”, kaže glumica koja je oca svoje djece upoznala u 20-im godinama.

Austalijanca Endrua Aptona upoznala je na pokeru jedne večeri, a kaže da ju je zaprosio samo nekoliko nedjelja kasnije. Sada sa njim ima tri sina Dašiela, Romana i Ignatiusa, dok je bebu Edit usvojila u martu.

Blanšet je 2008. godine, upravo zbog svog supruga koji radi u Sidnejskom pozorištu odlučila da smanji broj uloga na filmu i oproba se u tom starijem žanru glume.

“Kada sam se povukla zbog pozorišta, mnogi su mi rekli da je to greška. Na sigurnom si polju, a napuštaš ga i bacaš. Ali ja mislim da sam zbog toga postala bolja glumica. Ako nije, onda sam idiot”, zaključila je ona.

Djeca te tjeraju da budeš iskren i ekonomičan

“Djeca te tjeraju da budeš iskren, a primoravaju da budeš ekonomičan. Da biraš uloge mudro i zaboraviš na njih čim završiš snimanje”, priča ona, a zatim objašnjava kako postiže da bude uspješna i glumica i majka.

“Možda griješim, ali nikada to pitanje ne postavljaju glumcima koji su očevi”, istakla je ona.

Na pitanje šta bi njen suprug istakao kao najveću promjenu kod nje s obzirom na to da je zna dvije decenije, ona odgovara:

“Mislim da bi rekao da sam postala mnogo bolja u svom poslu. Da sam naučila da se izborim za sebe. Mislim da bi rekao i da sada imam ponašanje koje je prihvatljivije za javnost, bar se nadam. Nekada sam bila veoma čudna u društvu. Ušla bih u sobu i ne bih znala šta treba da kažem”.

Bonus video: