Star Wars: Uništavanje Zvijezde smrti bi donijelo ekonomsku krizu astronomskih proporcija

"Ako uzmemo za primjer da su Pobunjenici autsajderi i da nemaju velike količine novca, što se vidi i po tome da nemaju para za svoju planetoidnu stanicu koja bi bila pandan Zvijezdi smrti, galaktička ekonomija bi ušla u depresiju astronomskih proporcija
70 pregleda 2 komentar(a)
Zvijezda smrti Star wars, Foto: Flickr
Zvijezda smrti Star wars, Foto: Flickr
Ažurirano: 02.12.2015. 16:15h

Kada su Pobunjenici uništili dvije Zvijezde smrti, u kultnom filmskom serijalu "Star wars", donijeli su pobjedu dobra, i početak ere slobode i kraja tiranije koju je sprovodila Imperija.

Međutim prema jednom akademskom radu, uništavanje Zvijezde smrti imalo bi katastrofalne posljedice po ekonomiju fiktivnog univerzuma.

Rad pod nazivom "Ovo je zamka: Palpatinova gorka pilula", napisan je od strane Zakarija Feinštajna, profesora finansija na Univerzitezu Vašington u Sent Luisu.

Feinštajn smatra da u trenutku poraza Imperija i dalje posjeduje bankarski sektor galaksije, i da je bar 50 odsto izgradnje prve Zvijezde smrti finansirala iz tog budžeta, dok je izgradnju druge Zvijezde smrti stoprocentno finansirala iz tog budžeta.

Ovim bi banka ostala bez 500 kvintiliona dolata (preko 20 nula).

Kako je Imperija poražena, na pobunjenicima ostaje da vrate štetu koja je nastala nakon nakon uništavanja Zvijezde smrti.

Feinštajn je proračunao da Pobunjenicima treba 15 odsto rezervi Galaktičke ekonomije, kako bi izbjegli finansijsku katastrofu.

"Ako uzmemo za primjer da su Pobunjenici autsajderi i da nemaju velike količine novca, što se vidi i po tome da nemaju para za svoju planetoidnu stanicu koja bi bila pandan Zvijezdi smrti, galaktička ekonomija bi ušla u depresiju astronomskih proporcija", navodi profesor u svom radu.

Međutim gledajući trejlere za nastavak sage autori su odluči da preskoče ovaj bankarski aspekt priče. To je vjerovatno i najbolje za fanove.

Bonus video: