Kejt Blanšet dobitnica priznanja za životno delo

"Svi moji napori se čine vrlo beznačajnim u svjetlu onoga što se sada dešava u svjetu i užasnih dogadjanja u Evropi i na Bliskom istoku... i u svjetlu hiljada izbeglica koji putuju preko granica, izloženi sve većoj opasnosti", rekla je Blanšet, dobitnica dva Oskara
161 pregleda 3 komentar(a)
Kejt Blanšet, Foto: Reuters
Kejt Blanšet, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.11.2015. 15:33h

Glumica Kejt Blanšet dobitnica je osmog godišnjeg priznanja za životno djelo Muzeja moderne umjetnosti (MOMA) u Njujorku koje joj je uručeno na dobrotvornoj ceremoniji u tom zdanju.

Blanšet je primajući priznanje sinoć na dobrotvornom prijemu gdje se skuplja novac za značajna filmska ostvarenja, rekla da u svijetlu nedavnih napada u Parizu i Bejrutu njeni napori izgledaju "vrlo beznačajni".

"Svi moji napori se čine vrlo beznačajnim u svijetlu onoga što se sada dešava u svijetu i užasnih dogadjanja u Evropi i na Bliskom istoku... i u svijetlu hiljada izbeglica koji putuju preko granica, izloženi sve većoj opasnosti", rekla je Blanšet, dobitnica dva Oskara.

Ona je dodala da iako to može da zvuči kao izgovor, nekad i ona dobije priliku da radi na projektima koji imaju nešto interesantno i važno da kažu, naglasivši da je protekla godina za nju svakako bila jedna od takvih.

Blanšet je mislila na dva filma o kojima se uveliko priča kao mogućim dobitnicima Oskara. Jedan je film "Truth" u kome igra ulogu ličnosti iz stvarnog života, o producentkinji Si-Bi-Esa (CBS) Meri Mejps koja je otpuštena zbog priče o vojsci za vrijeme predsjednika Džordža Buša.

Drugi je film "Kerol" adaptacija romana Patriše Hajsmit o romansi dvje lezbejke iz 1950-ih.

Među govornicima na ceremoniji bio je Rejf Fajns, s kojim je igrala u filmu "Oskar i Lusinda" iz 1997. godine kao i reditelj filma "Kerol" Tod Hejns.

Preko video snimka govorio je i Vudi Alen, reditelj filma "Blue Jasmine" za koji je Blanšet dobila Oskara. Alen koji je poznat po tome što izbjegava ceremonije našalio se riječima "hvalim te da sam imao ranije zakazanu obavezu". Alen je rekao da prije nego što je uzeo Blanšet za svoj film "svi su mi rekli, uzmi Kejt Blanšet napraviće te da izgledaš kao genije".

Ceremoniji su prisustvovali između ostalih i reditelj Martin Skorseze, glumice Runi Mara, Rouz Girn, Sara Polson, Džen Krakovski i Dajana Kruger.

Prethodni dobitnici godišnjeg priznanja njujorško Muzeja moderne umjetnosti bili su Baz Lurman (2008), Tim Barton (2009), Ketrin Biglou (2010), Pedro Almodovar (2011), Kventin Tarantino (2012), Tilda Svinton (2013) i Alfonso Kuaron (2014).

Bonus video: