Filmska fondacija Živko Nikolić: Prikupljanje sredstava za Memorijalni centar u Ozrinićima

Petak će, u gradu pod Trebjesom, biti “rezervisan” za Živka Nikolića, a centralna manifestacija održaće se u Nikšićkom pozorištu sa početkom u 20 časova pod nazivom “Noć rađanja genija“, na kojoj će publika imati priliku da se podsjeti antologijskih scena iz bogatog Nikolićevog opusa, kao i da upozna jednu drugu, manje poznatu, stranu njegove ličnosti
166 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2015. 13:28h

Filmska fondacija “Živko Nikolić” u petak, 20.novembra, organizuje manifestaciju povodom dana rođenja Živka Nikolića, najznačajnijeg crnogorskog filmskog reditelja i scenariste. Cilj manifestacije, koja nosi naziv “Srećan rođendan, Živko”, prema riječima predsjednika Fondacije i Živkovog sina Petra Nikolića, je da se kroz prihode od pozorišnih ulaznica i donacije, prikupe sredstva za izgradnju Memorijalnog centra u Živkovim rodnim Ozrinićima, ali i da se ponovo sakupe i okupe oni kojima je duh Nikolića nedostajao.

“Živko je uradio scenirao 'Sebi za života' koji nikada nije snimljen, o malom čovjeku koji sebi za života podigne spomenik. Smatram da je red da i mi Živku podignemo Memorijalni centar i izbrišemo onaj trag gorčine koji je iza njega ostao. Živko je bio distanciran od stvari koje je posmatrao, to je bila njegova umjetnička pozicija ali je zato imao kameru u oku i misao koja odmah sve to shvata i obrađuje. Vidio je sav besmisao nagrada koje je dobio onoga dana kada su mu opljačkali stan. Umro je u besparici i bio je nasamaren od strane kinematografije i države koja se raspala“, kazao je Petar Nikolić, sin čuvenog oca koji je za života postao klasik i za sobom ostavio veliki trag značajan ne samo za crnogorsku i jugoslovensku, već i za evropsku kinematografiju.

Petak će, u gradu pod Trebjesom, biti “rezervisan” za Živka Nikolića, a centralna manifestacija održaće se u Nikšićkom pozorištu sa početkom u 20 časova pod nazivom “Noć rađanja genija“, na kojoj će publika imati priliku da se podsjeti antologijskih scena iz bogatog Nikolićevog opusa, kao i da upozna jednu drugu, manje poznatu, stranu njegove ličnosti.

„Specijani gost biće Dragana Mrkić, ikona jugoslovenske kinematografije a očekujemo i veliki broj zvanica iz kulturnog, javnog i političkog života Crne Gore, kao i Živkove kolege. Fondacija postoji nekoliko godina i do sada je njen rad bio vezan za Hercegnovski festival na kome se dodjeljuje nagrada koja nosi ime Živka Nikolića. Geslo fondacije, koja u prvom planu ima zaštitu lika i djela Živka Nikolića je 'Mi podržavamo umjetnost'“, kazao je, na konferenciji za novinare, Petar Nikolić.

Memorijalni centar, kazao je Nikolić, nalazio bi se na 300 metara od mjesta gdje je sniman ples Jovane Lukine.

„U momentima kada je Živko snimao svaki filmski radnik u Crnoj Gori i biob zaposlen. I danas se osjećaju efekti njegovog rada. Crna Gora bi na ovaj način ispunila dug prema Živku jer nemamo toliko genijalnih umjetnika da bi ih olako prepustili slučaju“, poručio je sin reditelja koji je govorio da van Crne Gore i onoga što iz nje u sebi nosi ne bi mogao stvaralački da se orjentiše.

Često je Živko Nikolić bio meta političkog establišmenta.

“Rastuži me što ponekad vidim da se pojedini ljute što drugačije slikam Crnu Goru. Svako ima pravo na svoju Crnu Goru, onakvu kako je osjeća i vidi, kako je ponio kad je prvi put taj svijet ugledao", govorio je Živko koji je sve što je ikada snimio, snimio na crnogorskom tlu, duboko u sebi noseći pečat rodnih Ozrinića.

“Čovjek uvijek nosi pečat zavičaja, nosi svoje zavičajno breme, opterećenje. Stalno ima potrebu da ga se oslobodi, a istovremeno, bez tog zavičaja ne bi ništa značio. Jer, čovjek koji ne voli svoj zavičaj, ne voli ni ljude, ne voli sebe. Zavičaj je djetinjstvo. Otuda potreba da ga slikamo, da ga pokažemo drugim ljudima. Nikada nećemo da se pomirimo sa činjenicom da zavičaj za druge ljude nema ono značenje i onu ljubav kao za nas", riječi su Živka Nikolića koji je rođen 20. novembra 1941. u Ozrinićima, mjestu gdje je i sahranjen u avgustu 2001.

Cjelodnevni filmski maraton u restoranu "Cicmil"

Pored centralne manifestacije “Noć rađanja genija”, prema riječima Anđele Vujković, poslovnog sekretara Fondacije, biće organizovano i niz pratećih programa.

“U restoranu ‘Cicmil’ od 10 do 19 časova biće cjelodnevni filmski maraton, dok će u hotelu 'Trebjesa' u 22 časa biti organizovano donatorsko veče koje će biti upotpunjeno muzičkim programom“, kazala je Vujković.

„Druženje“ sa Živkom i njegovim djelom biće završeno u Montenegro pub-u gdje će u jutarnjim časovima (od 2 do 4 časa ujutro) biti organizovan after party.

Petar Nikolić: Da li se možemo upustiti u "tržišnu utakmicu" sa evropskim kinematografijama?

U foajeu pozorišta u petak u podne biće organizovan okrugli sto na temu „Živko Nikolić i film – kulturna znamenitost i nove perspektive“ na kome će bii riječi o Nikolićevom stvaralaštvu i njegovom značaju za Nikšić i Crnu Goru, ali i o mogućnostima crnogorske kinematografije.

„Govorićemo i o identitetu crnogorskog filma danas i da li se i sa kojim kapacitetima možemo upustiti u 'tržišnu utakmicu' sa drugim evropskim kinematografijama, poput Bugarske i Češke koje su najjače u ovom dijelu Evrope“, kazao je Petar Nikolić koji će toga dana predstaviti i Živkov portret, rad koji je još uvijek u nastajanju.

Biće to moj dar fondaciji, a nadam se i da će na donatorskoj večeri biti prodat po aukcijskoj cijeni“, kazao je Petar Nikolić.

Živkov spomenik kao inspiracija mladim umjetnicima

U Madridu Petar Nikolić je odmor i inspiraciju tražio ispod spomenika Pedra Kalderona de la Barke sa čijim duhom se, kako reče, družio preko drame „Život je san“.

„Vjerujem da će i Živkov spomenik dovesti mnoge ljude iz Crne Gore i svijeta i biti inspirativan za mlade umjetnika“, kazao je Petar.

Galerija

Bonus video: