Spilberg predstavio svoj triler o hladnom ratu

"Uvijek sam voleo istoriju, Tom (Henks, glavni glumac filma) i ja smo otkrili prilikom našeg prvog sustreta da smo ludi za istorijom i uvijek smo razmjenjivali dokumentarce, knjige i biografije", rekao je Spilberg novinarima
0 komentar(a)
Tom Henks, Stiven Spilberg, Foto: Reuters
Tom Henks, Stiven Spilberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2015. 20:08h

Američki reditelj Stiven Spilberg predstavio je danas svoj triler o hladnom ratu u Berlinu, gradu koji je dugo bio simbol sukoba između Istoka i Zapada i gde se odvija dio radnje filma "Bridge of Spies" (Most špijuna).

"Uvijek sam voleo istoriju, Tom (Henks, glavni glumac filma) i ja smo otkrili prilikom našeg prvog sustreta da smo ludi za istorijom i uvijek smo razmjenjivali dokumentarce, knjige i biografije", rekao je Spilberg novinarima.

Film "Bridge of Spies" izašao je u SAD sredinom oktobra, a u Berlinu je njegova evropska premijera. Film govori o istinitoj priči Džejmsa Donovana, skromnog advokata koji je uspio da organizuje razmjenu jednog američkog zatvorenika u Sovjetskom Savezu za sovjetskog špijuna uhapšenog na američkom tlu.

Naslov filma je aluzija na čuveni most Glinike, koji je tokom hladnog rata povezivao američki sektor zapadnog Berlina sa Potsdamom u bivšoj istočnoj Njemačkoj, i bio idealno mjesto za razmjenu zatvorenika između dva bloka.

"Poseban je osjećaj rekreirati istoriju na mjestu gdje se ona događala", rekao je Tom Henks novinarima.

"Svjetla sa Zapada svijetlila su iza nas, a sa druge strane mosta bilo je skoro crno, čovjek bi pomislio da se vratio u vrijeme DDR-a", dodao je glumac, kome je ovo četvrti put da sarađuje sa Spilbergom.

Spilberg, dobitnik tri Oskara i čiji filmovi su zaradili više od devet milijardi dolara samo na ulaznicama, rekao je da se raduje što može da se bavi različitim žanrovima od blokbastera kao što su "E. T." ili "Park iz doba Jure" do istorijskih drama kao što su "Šindlerova lista" ili "Minhen".

"Film je uvijek za mene bio najbolji način da se oslobodim svojih demona i da ih tako prebacim na vas", reko je Spilberg.

Neka djela su prošla dobro, neka ne, ali ne brinite, fantastika će se vratiti idućeg ljeta," dodao je Spilberg u aluziji na film "The BFG" (Dobri debeli džin), koji izlazi sredinom iduće godine. To je adaptacija istoimenog romana za djecu britanskog pisca Roalda Dala.

Bonus video: