Televizijski festival u Baru: Za četiri dana 88 programa

Biće održan okrugli sto “20 godina TV festivala- kako dalje”, sa učešćem iskusnih TV stvaralaca
86 pregleda 0 komentar(a)
Festival Bar, Foto: Radomir Petrić
Festival Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 20.10.2015. 18:04h

Jubilarni XX Internacionalni TV festival Bar biće otvoren večeras u 20 časova u Domu kulture. Tokom četiri festivalska dana, na uvidu javnosti je 88 takmičarskih programa iz 41 zemlje, prema izboru Selekcione komisije u sastavu Sanja Jovanović, Nataša Baranin i Aleksandar Bečanović, koja je odgledala čak 250 programa više nego u selekciji za prethodni festival.

“Sve to svjedoči da se autori sa svih strana svijeta sve više interesuju za barsku TV smotru, a kako smo 2014. imali dovoljno žanrovskih filmova, sada smo insistirali na filmovima koji imaju “priču”, da gledaocima budu zanimljiviji”, istakao je Bečanović na konferenciji za novinare u hotelu „Sidro“.

Najbolja djela u pet kategorija - dokumentarni, igrani, program iz oblasti ekologije i turizma, dječji program i kratke TV forme, tražiće žiri u kojem su Antonio Bruni iz Italije, Apio Amolo iz Švajcarske, Oliver Gecl iz Njemačke, Izraelac Tali Ohaion i Danilo Marunović iz Crne Gore.

Novi umjetnički direktor TV festivala, Sabrija Vulić istakao je da festival otvara poznati scenarista Miodrag Karadžić i to u programu koji koncepcijski priziva otvaranje prvog festivala daleke 1995. Biće kamerne forme, sa nastupom gudačkog orkestra, soprana Marine Cuce i glumca Danila Čelebića, dok će se publici obratiti tadašnji i sadašnji predsjednik Opštine, Zarija Lekić i dr Zoran Srzentić.

“U hotelu 'Sea Fort' u Sutomoru biće održan okrugli sto '20 godina TV festivala- kako dalje?', sa učešćem bivših i sadašnjih direktora festivala i iskusnih TV stvaralaca, predstavnika RAI, te javnih servisa iz Mađarske, Švedske, Srbije, Hrvatske, BiH. Autorske večeri imaće čuveni TV novinari Goran Milić, Vanja Bulić i Milomir Marić, a predstavićemo multimedijalni projekat 'Nešto lepo' u režiji festivalskog gosta Dragomira Zupanca”, dodao je Vulić.

On je ukazao da će se gro programa odvijati u Dvorcu kralja Nikole i “Sea Fortu”, dok će projekcije takmičarskog programa biti u projekcionoj sali hotela “Sidro”. Crnogorski Telekom je od danas od 9 časova obezbijedio EXTRA TV kanal broj 15 za projekciju svih takmičarskih programa.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i Opština Bar, koproducent Javni servis RTCG, a partner Crnogorski Telekom.

Bonus video: