Umjetnici iskoristili priliku da TV seriju "Homeland" optuže za rasizam

"Mišljenja smo da ova tv serija širi opasne stereotipe. Očigledno je da oni uopšte ne poznaju region koji pokušavaju da prikažu. Ali na taj način mi ispaštamo zbog posledica površnog prikazivanja“, rekao je Amin
91 pregleda 2 komentar(a)
Homeland grafit, Foto: Screenshot (YouTube)
Homeland grafit, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 15.10.2015. 16:21h

Tri grafiti umjetnika unajmljena da u ovonedeljnoj epizodi američke serije "Domovina" ("Homeland") daju notu autentičnosti scenama izbjegličkog kampa, iskoristila su priliku da svojim djelima optuže seriju za rasizam.

U drugoj epizodi pete sezone, glavni lik Keri Metison, koju igra Kler Dens, korača pored zida ispisanog frazama na arapskom pismu „Domovina (Homeland) je rasistička“.

U online saopštenju, umjetnici Heba Amin, Karam Kap i Stoun, kazali su da drugi slogani ispisani na zidovima izmišljenog sirijskog izbjegličkog kampa uključuju „Domovina je vic, koji nas nije nasmijao“, kao i „Životi crnaca su bitni“.

Umjetnike je kontaktirao ulični umjetnik koji je za produkciju serije tražio ljude koji će unijeti originalnost u scenu kampa na sirijsko-libanskoj granici, a koja je snimana u predgrađu Berlina.

Prema njihovim riječima, na prvim sastancima, produkcijski tim im je dao slike grafita kojima se podržava Asad "koji su očigledno prirodni u sirijskim izbjegličkim kampovima“.

Trojka je odlučila da kritiku serije iskaže koristeći nju samu ispisujući grafite „Domovina NIJE serija“, „Ne treba vjerovati prikazanom“, „Serija ne predstavlja stav umjetnika“.

Produkcija nije provjeravala fraze na arapskom, tvrde umjetnici.

„Sadržaj napisanog na zidovima nije bio od značaja. Prema njihovom shvatanju, arapski je samo dodatak koji dopunjuje zastrašujuću sliku o Bliskom Istoku, sliku koja dehumanizuje cijeli region i prikazuje bezlične figure u crnim burkama, a ove sezone naročito izbjeglice“, navodi se u saopštenju.

„Mišljenja smo da ova tv serija širi opasne stereotipe. Očigledno je da oni uopšte ne poznaju region koji pokušavaju da prikažu. Ali na taj način mi ispaštamo zbog posledica površnog prikazivanja“, rekao je Amin listu „Guardian“.

Serija "Domovina" često je bila predmet kontroverzi tokom pet sezona prikazivanja, naročito zbog opisa islamkog svijeta i prikazivanja bliske veze između Al Kaide i Hezbolaha.

Kompanija "Showtime", kreator serije, još uvijek nije odgovorila na tvrdnje umjetnika.

Međutim, Aleks Gansa, izvršni producent, rekao je da bi volio da su ove scene uočene prije nego što je epizoda prikazana.

Bonus video: