Mrtve žene ne glasaju

Veliki broj žena, koje je obezbjeđenje u jednom trenutku moralo da otjera dimnim bombama, između ostalog su nosile i transparente „Mrtve žene ne glasaju“
1 komentar(a)
protest žena London (novina)
protest žena London (novina)
Ažurirano: 11.10.2015. 09:41h

Veliki broj žena preplavio je crveni tepih na londonskoj premijeri filma „Suffragette“ u kojem Meril Strip igra glavnu britansku aktivistkinju za ljudska prava, a protest su izrazili performansom i ležanjem, jer smatraju da bitka za jednakost polova još uvijek nije završena.

Istorijsko-politička drama govori o borcima tokom najranijih feminističkih pokreta u Londonu 1912. godine i njihovoj kampanji kojom su se izborile za pravo da i žene glasaju na izborima.

U centru priče je Mod, koju igra Keri Maligan, supruga i majka iz radničke porodice, čiji se život zauvijek mijenja kada se u tajnosti pridruži pokretu koji vodi aktivistkinja Emelin Pankhurst (Strip).

Nezadovoljne cijelom pričom, oko stotinak žena protestvovalo je dok su crvenim tepihom šetale glumice Helena Bonam Karter i Ana Mari Daf, koje takođe igraju u filmu.

Veliki broj žena, koje je obezbjeđenje u jednom trenutku moralo da otjera dimnim bombama, između ostalog su nosile i transparente „Mrtve žene ne glasaju“.

„Mi smo ovdje jer želimo da kažemo da je super to što se istorija žena našla na velikom platnu, ali i da bitka nije gotova“, kazala je Mekbin, jedna od nezadovoljnih žena.

Premijera filma, koji će za mjesec dana imati i američku premijeru, zbog ovog protesta kasnila je 15 minuta, a Bonam Karter je za medije kazala da je okupljanje žena „savršen“ odgovor na film.

„Drago mi je što je film učinio nešto. Upravo zbog toga je i napravljen“, kazala je glumica, koja je, igrom slučaja, potomkinja nekadašnjeg premijera Herberta Henrija Askvita, koji je u vrijeme opisano u filmu, bio glavna meta feministinja.

Oskarovka Meril Strip iskoristila je priliku da podsjeti da je filmska industrija i dalje svijet muškaraca

Bonus video: