AGENT 007

Svi glumci koji su igrali Džejmsa Bonda

Slijedi lista svih Džejms Bondova koje je publika imala priliku da vidi na velikom platnu
4593 pregleda 3 komentar(a)
Danijel Kreg, Foto: Businessinsider.com
Danijel Kreg, Foto: Businessinsider.com
Ažurirano: 09.10.2015. 19:04h

Na velika platna širom svijeta uskoro stiže posljednji snimljeni nastavak o čuvenom fiktivnom tajnom agentu koji radi pod šifrom 007, a do sada je šest glumaca imalo priliku da izgovori kultnu rečenicu “Moje ime je Bond. Džejms Bond”. Slijedi lista svih Džejms Bondova koje je publika imala priliku da vidi na velikom platnu.

Šon Koneri Škotski glumac ovjekovječio je Džejmsa Bonda u prvom filmu “Dr.No” koji je prikazan 1962. godine, a zatim i u “From Russia With Love” iz 1963, “Goldfinger” iz 1964, “Thunderball” iz 1965. i “You Only Live Twice” iz 1967. godine.

Uslijedila je pauza kada su producenti odlučili da na njegovo mjesto uskoči Džordž Lezenbi, ali su se brzo predomislili i vratili ga u sljedećem dijelu pod nazivom “Diamonds Are Forever”, koji je u bioskope stigao 1971, a dvanaest godina kasnije pojavio se i u ostvarenju “Never Say Never Again”. Šon Koneri bio je prvi glumac koji je fiktivni lik autora Iana Fleminga preselio na veliko platno. Za to je najzaslužniji njegov hobi - bodibilding, ali i to što se dopao supruzi producenta Dani Brokoli. Čak je i Fleming sumnjao u izbor, ali je već nakon prvog dijela shvatio da je Koneri pravi glumac za Džejms Bonda. U prvoj video igri sa tematikom agenta 007, Koneri je pozajmio glas za svog junaka.

Džordž Lezenbi

Ovaj glumac imao je samo jednu priliku da se oproba u ulozi tajnog agenta Džejmsa Bonda i to u dijelu “On her Majesty's Secret Service” iz 1969. godine.

Rođeni Australijanac bio je tada najplaćeniji maneken koji je radio u Evropi, prije nego što ga je u Dorchester hotelu u berbernici, zapazio producent Kubi Brokoli. Postao je zamjena za Šona Konerija zbog harizme i samopouzdanja kojim je zračio, ali do duže saradnje nije došlo.

U određenim scenama on je imao dublera koji mu je pozajmljivao glas, jer nije mogao da odglumi britanski akcenat. U novembru 1969. godine objavio je da neće glumiti u sljedećem nastavku, zbog načina na koji ga ekipa tretira.

“Učinili su da se osjećam bezvrijedno. Odbili su svaki moj predlog samo zato što nisam stotinu godina dio te priče kao oni”, rekao je tada Lezenbi, a šuškalo se i da tokom snimanja nije smio direktno da se obraća režiseru. Sa druge strane, njegova partnerka na filmu Dijana Rig, kazala je u jednom intervjuu da joj nije jasno šta se događa u njegovj glavi, jer je trebalo da radi sve što mu kažu s obzirom na to da je u pitanju franšiza koja je stvorila Šona Konerija.

Rodžer Mur

Glumio je Džejmsa Bonda u sedam filmova i to “Live and Let Die” iz 1973, “The Man With The Golden Gun” iz 1974, “The Spy Who Loved Me” iz 1977, “Moonraker” iz 1979, “For Your Eyes Only” iz 1981, “Octopussy” iz 1983. i “A View To A Kill” iz 1985. godine. Iako su mediji navodili da je i prije snimanja filma “Dr.No” bio u užem izboru za Bonda u svojoj autobiografiji “My World Is My Bond”, koja je objavljena 2008, on je objasnio da nikada nije stekao takav utisak. Po njegovim riječima ta uloga mu je bila ponuđena, tek kada je Koneri 1966. izjavio da definitivno odustaje od lika.

U istoj autobiografiji on je otkrio i da je za potrebe uloge morao da se ošiša, ali i da smrša, dok je sa druge strane poznatom tajnom agentu dao posebnu čar, jer je ubacio sopstveni humor u scenario. Mur se, s obzirom na to da je tumačio Džejms Bonda 12 godina, najduže zadržao u tom liku. Academy Awards proglasio ga je za najboljeg Bonda 2004. godine.

Timoti Dalton

Glumac Timoti Dalton igrao je Džejmsa Bonda u dva filma: “The Living Daylights” iz 1987. godine i “Licence To Kill” iz 1989. On će ostati upamćen kao glumac koji je najbolje prenio Bonda iz romana Iana Fleminga. Njemu je uloga nuđena nekoliko puta, ali ju je on u početku odbijao, jer je smatrao da je premlad.

“U stvari, ja nisam želio da preotmem tu ulogu Šonu Koneriju. On je bio previše dobar i sjajan. Tada sam imao 24 godine i bio sam premlad”, ispričao je on u jednom intervjuu.

Prvi dio, uprkos tome što se prikazivao u isto vrijeme kada i “Die Hard” bio je veoma gledan, a dobio je i veoma pozitivne kritike, međutim sljedeći je prošao znatno lošije.

Trebalo je da Dalton igra i u trećem dijelu, čije je snimanje bilo zakazano za 1990. godinu sa planom da naredne bude prikazan u bioskopu. Tada je čak i objavljena informacija da je zaplet priče uništenje laboratorije za hemijsko oružje u Škotskoj i da je snimanje planirano u Londonu, Tokiju i Hong Kongu, ali se sve odložilo zbog pravnog spora između produkcijskih kuća.

Nakon četiri godine, kada je spor riješen, uprkos tome što mu je ugovor istekao pregovori su nastavljeni, ali je Dalton kasnije u intervjuu za Daily Mail otkrio da nikako nisu mogli da se dogovore oko datuma, pa je u aprilu 1994. godine objavio da se više neće pojaviti u odijelu tajnog agenta.

Pirs Brosnan

Nakon što je fanove iznenadila informacija da je Dalton odbio nastavak saradnje sa kreatorima franšize, producenti nisu gubili vrijeme pa je veoma brzo procurjelo ime Pirsa Brosnana.

On je ovjekovječio lik Džejmsa Bonda u četiri filma “Goldeneye” iz 1995. “Tomorrow Never Dies” iz 1997, “The World Is Not Enough” iz 1999. i “Die Another Day” iz 2002. godine. Nakon što je oženio jednu od Bondovih djevojaka, Kasandru Haris, Brosnan je došao u kontakt sa producentima još 1986. godine, ali je tada bio angažovan na seriji “Remington Steele”.

“Ako umije da glumi, moj je čovjek”, navodno je još tada rekao Brokoli.

Brosnan se ipak u ulozi Bonda pojavio tek 1995. godine, a ugovorom je bio obavezan na snimanje tri filma i eventualno četvrti nastavak.

Prvi film sa Brosnanom u glavnoj ulozi, bio je najuspješniji film iz franšize, jer je ostvario zaradu od 350 miliona dolara i tako postao četvrti film po zaradi na blagajnama te godine, što je oborilo rekord “Moonrakera”. Sljedeća dva nastavka bila su takođe uspješna, dok je četvrti film dobio pomiješane kritike, a čak je i ovaj glumac sam priznao da su neki aspekti njegove glume bili loši. Ipak tokom promocije je izjavio:

“Naravno da bih volio da snimim još jedan film o Džejmsu Bondu. Koner ih je snimio šest. Šest je dobar broj nakon kojeg se nikada više ne bih vratio”, rekao je on tada, ali je ubrzo počeo da razmišlja o povlačenju, navodno zbog toga što je ulazio u šestu deceniju.

Nekoliko puta je izjavio da neće snimati novi film, a 2005. je na svom zvaničnom sajtu objavio da definitivno neće ponovo ući u lik tajnog agenta. Iste godine ulogu je preuzeo Danijel Kreg. “Danijel Kreg je sjajan glumac i uradiće fantastično taj posao”, podržao je kolegu Brosnan.

Danijel Kreg

Prvi plavušan u ulozi Džejmsa Bonda, Danijel Kreg, 2006. godine pojavio se na velikim platnima u filmu “Casino Royal”, a već dvije godine kasnije i u nastavku “Quantum of Solace”. Uslijedila je duža pauza, pa je tek 2012. godine objavljen “Skyfall”, a četvrti dio sa Kregom u glavnoj ulozi naći će se u bioskopima 4. novembra.

Kada je prvi put objavljeno da je dobio ulogu, Kreg je izjavio da je “svjestan rizika, ali i toga da je franšiza o Bondu velika mašinerija koja proizvodi puno novca”.

Sa druge strane nisu svi bili oduševljeni ovim glumačkim izborom, pa su mnogi smatrali da je Džejms Bond oduvijek bio crne kose, a drugi su smatrali da se Fleming, koji je u međuvremenu preminuo sigurno ne bi složio sa tim da Kreg dobije šansu, a u novinama su se pojavili i natpisi “Njegovo ime je Plavušan (Bland) - Džejms Plavušan”. Ipak, podršku ovom glumcu pružili su Brosnan, Dalton, Koneri i Mur. Da je izbor bio pravi pokazala je i zarada prvog filma koja je bila blizu 600 hiljada dolara, što je bila najveća zarada dok u bioskope nije stigao “Skyfall”, koji je objavljen na 50-tu godišnjicu od premijere filma “Dr.No”.

Kreg je prvi put postavio pretpostavku da Bond i nije tako “dobar momak”.

“Pitanje koje konstantno postavljam samom sebi dok glumim Bonda je da li sam ja pozitivac ili samo loš momak koji igra na strani dobra”, izjavio je Krejg kojem je omiljeni glumac u ulozi Bonda Koneri, ali je istakao da nikada nije pokušao da ga imitira.

“Nikada nisam kopirao druge. Nikada ne bih pokušao da radim nešto što je već neko uradio prije mene, niti pokušao da poboljšam raniji rad, jer je to za mene uzaludno”, istakao je on.