Sedam kandidata sa Ex-YU prostora

Crnogorski kandidat je film “Ti mene nosiš” Ivone Juke, čiji je Crna Gora manjinski koproducent, uz Sloveniju, Srbiju i Hrvatsku
157 pregleda 1 komentar(a)
Ti mene nosiš (Novina)
Ti mene nosiš (Novina)
Ažurirano: 06.10.2015. 17:14h

Američka filmska akademija zaključila je listu filmova koji se takmiče za nominacije za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja, a među 76 kandidata je gotovo polovina evropskih.

Dok su 2014. godine bila prijavljena 83 strana filma, što je bio istorijski rekord, za 88. dodjelu Oskara podnijeto je sedam prijava manje, a od tog broja prvo će biti izabrano devet finalista, od kojih će Akademija 14. januara najvjerovatnije nominovati pet. Prošle godine među nominovanima su bile tri evropske produkcije - ruski “Levijatan”, “Tangerines” iz Estonije i poljska drama “Ida” Pavela Pavlikovskog, koji je i dobio Oskara, kao i Evropsku filmsku nagradu.

“Ida” je bio 55. evropski film koji je odnio nagradu Američke filmske akademije, a ove godine bi to mogao da bude jedan od 37 kandidata , među čijim su autorima i veterani kao što su Ježi Skolimovski, Nikita Mihalkov i Roj Anderson.

Samo sa prostora bivše Jugoslavije je sedam kandidata , a gotovo svi su koprodukcije.

Bosna i Hercegovina kandidovala je film “Naša svakodnevna priča” Ines Tanović (BiH), koprodukciju sa Hrvatskom i Slovenijom, hrvatska film “Zvizdan” Dalibora Matanića, koprodukciju sa Srbijom i Slovenijom, a Kosovo učestvuje filmom “Otac” (Babai) Visara Morine, koji je koprodukcija s Njemačkom, Francuskom i Makedonijom. Makedonski kandidat za Oskara je film “Medena noć” Ive Trajkova, koprodukcija sa Češkom i Sovenijom. Srbija je kandidovala film “Enklava” Gorana Radovanovića, nastao u koprodukciji sa Njemačkom, a Slovenija “Drvo” Sonje Prosenc. Crnogorski kandidat je film “Ti mene nosiš” Ivone Juke, čiji je Crna Gora zapravo manjinski koproducent, uz Sloveniju i Srbiju, te Hrvatsku kao većinskog producenta.

Među kandidatima iz šireg regiona su i albanski “Bota” (Iris Elezi i Tomas Logoreci), bugarski “Sud” Stefana Komandareva, grčki “Ksenija” (Panos-Koutras), rumunski “Aferim” (Radu Jude) i mađarski “Saulov sin” (Laslo Nemeš), koji već slovi za favorita za Oskara.

Nominacije će biti objavljene 14. januara 2016, a 88. ceremonija dodjele nagrada Američke filmske akademije biće održana 28. februara u Dolbi teatru u Holivudu.

Od 76 ovogodišnjih kandidata, polovina je evropskih

Austrijski kandidat je “Goodnight Mommy” (Severin Fiala i Veronika Franz), belgijski “The Brand New Testament” (Jaco Van Dormael), češki “Home Care” (Slávek Horák), danski “A War” (Tobias Lindholm), estonski “1944” (Elmo Nüganen), finski “The Fencer” (Klaus Härö), francuski “Mustang” (Deniz Gamze Ergüven), gruzijski “Moira” (Levan Tutberidze), njemački “Labyrinth of Lies” (Giulio Ricciarelli), holandski “The Paradise Suite” (Joost van Ginkel), islandski “Rams” (Grímur Hákonarson), irski “Viva” (Paddy Breathnach), italijanski “Non essere cattivo” (Claudio Caligari), letonski “Modris” (Juris Kursietis) i litvanski “The Summer of Sangailė” (Alantė Kavaitė).

Luksemburg je kandidovao film “Baby(a)lone” (Donato Rotunno), Norveška “The Wave” (Roar Uthaug), Poljska “11 Minutes” (Jerzy Skolimowski), Portugal “Arabian Nights: Volume 2 - The Desolate One” (Miguel Gomes), a Rusija “Sunčanicu” Nikite Mihalkova. Slovački kandidat je “Koza” (Ivan Ostrochovský), španski “Flowers” (Jon Garaño i Jose Mari Goenaga), švedski “A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence” (Roj Anderson), dobitnik Zlatnog lava 71. Filmskog festivala u Veneciji 2014, te švajcarski “Iraqi Odyssey” (Samir) i turski “Sivas” (Kaan Mujdeci).

Bonus video: