Glavne nagrade Milošu Đuroviću i Aniti Mančić

“Mladi Đurović je bez naglašene intonacije, suzdržanih emocija, impresivno realizovao lik Gavrila Principa. Kompleksan lik Miluše glumica Anita Mančić je prezentirala jednostavnim glumačkim izrazom, uvjerljivo dajući osobenost liku i vremenu u kom je radnja filma smještena”, navodi se u obrazloženju žirija festivala, koji je radio u sasatvu Gojko Kastratović, Julija Milačić i Davor Dragojević
114 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2015. 14:07h

Nagradu za najbolju mušku ulogu, žiri jubilarne - četrdesete Mojkovačke filmske jeseni, dodijelio je mladom glumcu Milošu Đuroviću za ulogu Gavrila Principa u filmu “Branio sam mladu Bosnu”, dok je priznanje za najbolju žensku ulogu pripalo glumici Aniti Mančić za ulogu Miluše u filmu “Gorčilo“.

“Mladi Đurović je bez naglašene intonacije, suzdržanih emocija, impresivno realizovao lik Gavrila Principa. Kompleksan lik Miluše glumica Anita Mančić je prezentirala jednostavnim glumačkim izrazom, uvjerljivo dajući osobenost liku i vremenu u kom je radnja filma smještena”, navodi se u obrazloženju žirija festivala, koji je radio u sasatvu Gojko Kastratović, Julija Milačić i Davor Dragojević.

Nagrade za najbolju epizodnu mušku i žensku ulogu pripale su Momčilu Momu Pićuriću za ulogu Dimitrija i Kristini Stevović za ulogu Koviljke u filmu “Gorčilo”. Pićurvić je, ocijenio je žiri, upečatljivom igrom obezbijedio da lik koji je tumačio bude upamćen, dok je Stevanović “posebnim glumačkim senzibilitetom izgradila lik bez ijedne preigrane dionice”.

Žiri je dodijelio i specijalnu nagradu mladom Denisu Muriću za ulogu Pućka u filmu “Ničije dete“, koji, kako se navodi u obrazloženju, “ubjedljivom glumačkom interpretaciom ostavlja jak utisak na gledaoca”.

U okviru pratećeg programa Mojkovačke filmske jeseni, predstavljeni su filmovi učenika mojkovačke gimnazije “Vuksan Đukić”, koji su nastali u okviru fimske škole “Super 8” u organizaciji NVU “TNT”.

U sklopu revijalnog dijela Mojkovačke filmske jeseni emitovana su tri kratka filma: “Između krajnosti” autorki Valentine Stanić, Jovane Vujičić, Aleksandre Bošković, Marije Blažević i Vanje Vlaović, “Mreža” Luke Medojevića, Biljane Rakoćević i Nikole Simića, “Tunel” Danila Anđelića, Ksenije Ljujić i Tijane Damjanović. Svi filmovi su rađeni po scenarijima polaznika škole koji su učenici drugog razreda.

Osim organizatora NVU “TNT” u projektu je učestvovala i produkcijska kuća Media Solution, a između ostalih stručnih saradnika i predavača svoj doprinos dali su dramaturg Obrad Nenezić, producent i montažer Vlado Cvijetić, snimatelj Marko Ilić, akademski slikar Mladen Blažević i drugi.

Galerija

Bonus video: