O EMI NAGRADI

Vajola Dejvis: Ovo je nagrada za sve obojene djevojke

Vajola Dejvis bila je dva puta nominovana za Oskara - 2008. za film "Doubt" i 2011. za “The Help”, ali je postala dio ekipe serije “How to Get Away With Murder”, jer je to bila prilika da prekrši pravil
215 pregleda 0 komentar(a)
Vajola Dejvis, Foto: Reuters
Vajola Dejvis, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2015. 09:44h

Kada je Vajola Dejvis prošle sedmice dobila Emi za svoju ulogu u seriji “How to Get Away With Murder”, postavši tako prva Afroamerikanka koja je dobila ovu nagradu za glavnu ulogu u dramskoj seriji, koleginica Taradži P. Henson je stajala i aplaudirala. Keri Vošington je plakala od sreće. Tviter je eksplodirao od pozitivnih komentara. Ipak, Vajoli je u glavi bila jedino ona sama, nekada šestogodišnja djevojčica koja je jednom davno izgubila na nevažnom takmičenju za mis.

"Očekivala sam da i dalje ostanem ta djevojčica koja gubi na takmičenju. Ipak, sve se promijenilo", kaže Dejvis, nakon samo četiri sata sna, dok je fotografišu u Ric-Karlton hotelu u Los Anđelesu.  

"Osjećala sam nevjerovatnu mješavinu nevjerice, radosti i prihvatanja. Bilo je predivno", prisjeća se Vajola Dejvis.  

Emi je, kaže, pogodio u najbolniju tačku - podsjetio je na djetinjstvo. Odrasla je u siromaštvu, do pete godine čak nije upoznala svoju stariju sestru Dajen, jer roditelji nisu mogli da priušte da ih zajedno odgajaju. Kada se

Dajen konačno vratila kući, sjeća se Vajola, pogledala je po bijednom stanu u kome su živjeli i pitala sestru: "Ovo sigurno nije ono što želiš od života. A šta zaista želiš?". 

"Sjećam se da nisam imala odgovor. I godinama sam ga tražila", objašnjava Vajola Dejvis. 

Na ceremoniji je, konačno, pronašla odgovor. "Emi mi je značio mnogo, jer za mene to nije samo nagrada. Znači mi ono što može da bude za mlade djevojke, pogotovo obojene. Sada kada su vidjele fizičku manifestaciju sna, osjećam da sam ispunila svoju svrhu", kaže Dejvis. A njen uspjeh nije se dogodio preko noći, naprotiv. Vođena svojoj strašću prema glumi, našla je svoj put od siromaštva do Džulijarda. Danas, sa 50 godina, ima dosta kredita-od filma, preko pozorišta do televizije. A za Vajolu ni ovih dana nema odmora-već se vratila svojoj ekipi na setu svoje serije, gdje su je kolege dočekale ovacijama. 

Sa svojim suprugom, Džulijusom Tenonom, Dejvis radi i na projektu o aktivistkinji Harijet Tabman i kaže da je, kada je pronašla tu temu, smatrala da je korisna i istorijska.

"Stalno smo pričali o ženama ove godine. To su neke barijere koje pokušavamo da dostignemo i pređemo. Sanjamo o tome. Ulazi nam u tijelo. Pogledajte ko sam, prihvatite me takvu kakva jesam", objašnjava glumica, koja priznaje da sada ima mogućnost da bira projekte, i ispred i iza kamere. "Naučila sam da narativnost ima moć. I želim da imam kontrolu nad svojim radom, a ne samo da budem u mislosti ovog svijeta", kaže Dejvis. 

Vajola Dejvis bila je dva puta nominovana za Oskara - 2008. za film "Doubt" i 2011. za “The Help”, ali je postala dio ekipe serije “How to Get Away With Murder”, jer je to bila prilika da prekrši pravila. "Šta god da mislite da TV jeste, ne mora da znači da to i treba da bude", kaže ona i dodaje da se nada da će njen uspjeh inspirisati one koji se bore. 

Izborila se sa nedaćama

Ne znam da li bih ovo mogla da podnesem da imam 23 godine. Mislim da ne bih", priznaje Vajola i nabraja sve nesreće sa kojima se borila - smrt oca, odbijanja, neuspjehe, nezaposlenost, zaradu od samo 120 dolara nedjeljno - da bi onda, konačno, našla radost u svom poslu. 

"Sve to me je dovelo do tačke kada stojim na pozornici sa Emijem u rukama, sa svom tom energijom koja nadolazi. Mogućnost da budemo spremni da to podnesemo, to je ono što nam život donosi", objašnjava Vajola Dejvis.

Preporučujemo za Vas