FILM O DJETINJSTVU PROROKA

"Muhamed" iranski kandidat za Oskara

Madžidi je rekao da je s tim ostvarenjem želio da "razbije nasilnu sliku" o islamu poslije pojave oružanih grupa džihadista
83 pregleda 0 komentar(a)
film Muhamed, Foto: Screenshot (YouTube)
film Muhamed, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.02.2019. 15:50h

Film "Muhamed" iranskog reditelja Madžida Madžidija, koji govori o djetinjstvu proroka Muhameda, biće kandidat Irana za američkog Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma, javila je danas agencija Irna.

S budžetom od oko 40 miliona dolara (34 miliona eura) koji je dijelom finansirala država, "Muhamed" je najskuplji dugometražni film u iranskoj kinematografiji.

Madžidi je rekao da je s tim ostvarenjem želio da "razbije nasilnu sliku" o islamu poslije pojave oružanih grupa džihadista.

Film je u Iranu izašao krajem avgusta i za manje od mjesec dana je zaradio oko dva miliona dolara. Bioskopske karte za film se prodaju po cijeni od 1,3 do tri dolara. "Muhamed" se prikazuje u 130 bioskopa širom Irana.

Madžidi (1959) već je jednom, 1997. godine, bio iranski kandidat za Oskara s filmom "Nebeska djeca".

Iran je 2012. godine osvojio Oskara za najbolji strani film koji je pripao reditelju Asgaru Farhidiju za ostvarenje "Odvajanje".

Sve nominacije za Oskara biće saopštene 14. januara 2016. godine, a 88. ceremonija dodjele biće održana 28. februara 2016.