Ulcinj: "Seanema Film Festival" od 25. do 28. septembra na plaži hotela Otrant

Filmski program će biti obogaćen panelistima koji će dati svoja viđenja tema koje filmovi obrađuju
122 pregleda 1 komentar(a)
Seanema, Foto: Seanema
Seanema, Foto: Seanema
Ažurirano: 24.09.2015. 13:12h

"Seanema Film Festival" održaće se od 25. do 28. septembra u Ulcinju, na plaži hotela Otrant, u organizaciji NVO-a ”iAct”

"Prvo izdanje festivala, pod sloganom “Izazov korumpiranom umu” (Challenging the corrupted mind), tematizuje socijalna pitanja, vladavinu prava, borbu protiv korupcije i regionalnu saradnju. “iACT” koristi filmsku umjetnost kako bi doprinio podizanju svijesti zajednice o osnovnim građanskim pravima i dužnostima, i kreativnim duhom osnažio borbu protiv korumpirane svijesti. U sklopu programa, biće prikazani dokumentarni filmovi koji su premijerno prikazani na međunarodnim festivalima kao što su DocsBarcelona 2015, CPH:Dox Copenhagen 2015, Zurich Film Festival 2015, Milano Film Festival", navodi se u saopštenju Seanema Film Festivala.

Koordinatorka “iACT”, Drita Llolla, ističe da izbor teme festivala nije slučajnost.

“Kada društvo nije u stanju da prepozna korupciju smatrajući je podesnim sredstvom za postizanje cilja, onda možemo reći da se korupcija opasno ukorijenila u našoj svijesti. Mi smo izabrali da putem dokumentarnog filma i jednog domaćeg igranog filma upoznamo javnost sa realnim pričama, koje istovremeno mogu poslužiti kao nadahnuće za borbu protiv korupcije, kao što je to primjer sa bivšim gradnonačelnikom Bogote u filmu “Life is Sacred”. Antanas Mockus je inspirisao cijelu jednu “vojsku mladih ljudi” koji su se nadali promjenama, i posredstvom pantomime, olovaka, plesa i kostima superheroja borio se protiv korupcije i nasilja u Bogoti, smanjivši nivo kriminala za 70%. Njegovo objašenjenje je bilo jednostavno: “Kolumbijci se više plaše podsmijeha nego kazne”, kazala je ona.

U saopštenju se dodaje da će filmski program će biti obogaćen panelistima koji će dati svoja viđenja tema koje filmovi obrađuju.

"Ketrin Miranda koja je jedna od najbitnijih protagonista filma „Life is Sacred“ biće gošća festivala, kao i Elena Zervopoulou, rediteljka filma „Greece Days of Change“. Takođe, biće prikazani filmovi Falciani's Tax Bomb i The Agreement. Festival otvara ostvarenje domaćeg režisera Nikole Vukčevića Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa. Festival se završava 28. septembra projekcijom filma “A Whisper to a Roar” američkog autora Bena Mozisa", zaključuje se u saopštenju.

"Seanema Film Festival" je podržala Američka ambasada, Opština i turistička organizacija Ulcinj, Cungu & Co, dijaspora, a Vijesti su medijski sponzor festivala.

Bonus video: