Avvantura film festival

Dva italijanska filma o Crnoj Gori na festivalu u Podgorici

Riječ je o prvom dugometražnom festivalu u Podgorici koji je programski podržan od festivala u Zadru
0 komentar(a)
Avvantura film festival
Avvantura film festival
Ažurirano: 13.02.2019. 18:07h

Na Drugom festivalu igranog filma “Avvantura film festival” koji će se, u organizaciji NVO-a “Avvantura” i Crnogorske kinoteke, održati u Podgorici od 21. do 24. septembra 2015. godine, između ostalog biće prikazana dva italijanska filma o Crnoj Gori.

“Na otvaranju festivala crnogorska publika će imati priliku da vidi dva filma o našoj zemlji snimljena prije jednog vijeka a koja su ove godine prikazana na festivali starih filmova u Bolonji”, kazao je Glavni urednik Crnogorske kinoteke Andro Martinović.

Kako je najavio, filmove “Putovanje kroz Crnu Goru” i “Balkanske zemlje u pokretu” koji će se prikazati u KIC-u Budo Tomović, niko u Crnoj Gori nije imao priliku da pogleda što predstavlja dodatan podstrek da dođu na otvaranje festivala.

Riječ je o prvom dugometražnom festivalu u Podgorici koji je programski podržan od festivala u Zadru.

Sara Radović iz NVO Avvantura istakla je da će na ovogodišnjem festivalu biti prikazani značajni filmski naslovi koji su postigli zapažene rezultate na festivalima širom Evrope i da se uprkos skromnim budžetskim sredstvima postiglo mnogo.

“Ove godine smo značajno obogatili program festivala.Prikazaćemo 23 filma, od kojih par recentnih, čime ćemo omogućiti crnogorskoj publici da pogledaju vrijedna umjetnička djela”, navela je Radovićeva.

I Martinović je ukazao na kvalitet ovogodišnjeg fimskog repertoara napominjući da je crnogorska publika ostala uskraćena filmovima koji gaje umjetniče vrijednosti.

“Nažalost u zemlji postoje dva velika bioskopa koja prikazuju komercionalne filmove, stoga pozivam sve da dođu i pogledaju filmove koji nijesu bazirani na tržištu već oslikavaju društvene, kulturne I istorijske tokove nekog društva kroz umjetnički doživljaj”, istako je Martinović.

On je izjavio da su uložili ogroman trud u organizaciji festivala I da bi bilo smiješno kada bi otkrio sa koliko malim iznosom finansija su realizovali sve.

“Nijesmo htjeli da odustanemo iako su raspoloživa sredstva bila mizerna a uvjeren sam da će rezultat značajno biti iznad uloženog”, objasnio je.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Za kulturu se izdvaja malo novca

Martinović je istakao da se u Crnoj Gori za kulturu izdvaja baš malo novca i da zbog toga doživljavamo kulturno zatišje koje iz dana u dan siromašnije.

“Potrebno je da država više ulaže u kulturu jer ona uvijek vraća više i sa jakom kulturom gradi se zdravo društvo”, kazao je on.

Najavio je da se razmišlja o izgradnji bioskopa koji bi omogućio organizovanje ovakvih i sličnih festivala.

“To ne možemo uraditi sami, ali ćemo tražiti pomoć od evrposkih fondova”, najavio je.

On se nada da će pomenuti festival postati tradicionalan I da će biti primjer sličnim projektima za uspješno realizovane uprkos siromašnim resursima.