Evropska filmska akademija učlanila još troje iz Crne Gore

Producentkinja Jelena Mišeljić, reditelj Dušan Kasalica i reditelj Ivan Salatić, novi su članovi Evropske filmske akademije
253 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Mišeljić, Foto: Montenegro Film Festival
Jelena Mišeljić, Foto: Montenegro Film Festival
Ažurirano: 22.11.2018. 08:42h

Crnogorska producentkinja Jelena Mišeljić, reditelj Dušan Kasalica i reditelj Ivan Salatić, novi su članovi Evropske filmske akademije. Crna Gora trenutno ima sedam članova u Evropskoj filmskoj akademiji, a pored njih, članovi su producent i direktor Filmskog centra Crne Gore, Sehad Čekić, scenarista Đorđe Milićević, reditelj Ivan Marinović i producent Ivan Đurović.

Evropska filmska akademija osnovana je 1988. godine, sa misijom jačanja evropske filmske industrije. Trenutno ubraja širok spektar evropskih filmskih profesionalaca (više od 3.000) i radi na tome da se ojača prisustvo evropskog filma u svijetu, te da se prezentuje evropski potencijal kada su u pitanju profesionalci u ovoj oblasti.

Jelena Mišeljić (1987.) je diplomirala i magistrirala na studijskom programu Produkcija, na FDU Cetinje, a doktorantkinja je na Transdisciplinarnim studijama savremenih umjetnosti i medija Fakulteta za medije i komunikacije. Radila je na nekoliko međunarodno nagrađivanih filmova.

Dušan Kasalica (1987.) je diplomirao filmsku režiju na FDU na Cetinju. Njegov kratki film “Biserna obala” osvojio je nagradu Srce Sarajeva za najbolji kratki film na 21. Sarajevskom filmskom festivalu i bio je prikazan na raznim prestižnim festivalima širom svijeta. Novi film “Soa” dobitnik je nagrade Specijalnog žirija na 23. Sarajevskom filmskom festivalu. Trenutno radi na svom prvom dugometražnom igranom filmu “Elegija lovora”.

Ivan Salatić rođen je u Dubrovniku 1982. godine, a odrastao je u Herceg Novom. Njegovi filmovi su predstavljeni na mnogim međunarodnim festivalima, uključujući Venecijanski filmski festival.

Bonus video: