"Enklava" - srpski kandidat za Oskara

AFUN je saopštio da je Odbor pregledao svih šest filmova koji su ispunili zahtjevane uslove i nakon vijećanja, u skladu sa pravilima američke i srpske akademije, tajnim glasanjem donio odluku
79 pregleda 0 komentar(a)
bioskop, Foto: Shutterstock
bioskop, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.09.2015. 17:49h

Srpski nacionalni kandidat za Oskara je film "Enklava" Gorana Radovanovića, odlučio je danas glasanjem Stručni odbor Akademije filmske umjetnosti i nauke Srbije (AFUN).

"Enklava" je dobila 15 glasova od prisutnih 18 članova Odbora, rekao je Tanjugu generalni sekretar AFUN-a Mirko Beoković.

Po jedan glas dobili su "Ničije dete" Vuka Ršumovića, "Bićemo prvaci sveta" Darka Bajića i "Branio sam Mladu Bosnu" Srđana Koljevića.

U konkurenciji su bili i "Neposlušni" Mine Đukić i "Spomenik Majklu Džeksonu" Darka Lungulova.

AFUN je saopštio da su članovi Odbora, čiji je predsjednik filmolog dr Petar Volk, pregledao svih šest filmova koji su ispunili zahtjevane uslove i nakon vijećanja, u skladu sa pravilima američke i srpske akademije, tajnim glasanjem donio odluku.

Glasanju je pristupilo 18 članova, a pobjednički film je dobio 15 glasova, precizira se u saopštenju.

“Našem kandidatu čestitamo na izboru i želimo uspjeh u daljem takmičenju. Ministarstvu kulture i informisanja Srbije zahvaljujemo na podršci”, dodaje AFUN.

“Enklava” se kandiduje u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku u 2015. za predstojeću, 88. dodjelu Oskara, koja će biti održana početkom 2016. godine.

Prema propozicijama, mogu da konkurišu filmovi koji su imali premijeru u zemlji porijekla između 1. oktobra prethodne i 30. septembra tekuće godine i koji su u tom periodu prikazivani najmanje sedam dana u kontinuitetu u komercijalnom bioskopu. Dakle, učešće na festivalima nije dovoljan uslov.

Obaveza AFUN-a je da pošalje kompletan dosije o izabranom nacionalnom kandidatu, a dosije treba da stigne u Los Anđeles do 1. oktobra.

Radovanovć: "Enklava" svuda djeluje na publiku

Reditelj i scenarista Goran Radovanović izjavio je Tanjugu da mu to priznanje od struke pokazuje da ekipa i on nisu radili uzalud, a sada očekuje podršku Ministarstva kulture za promociju filma u Americi.

“Kada sam dobio vijest prvo sam pomislio na cijelu ekipu, kako smo se i koliko trudili oko ovog filma i na to da naš rad nije bio uzalud”, rekao je on.

Radovanović je rekao da mu posebno znači što je to odluka filmskih ljudi različitih struka, a da pritom on veliki broj njih ne poznaje lično, tako da je prilikom glasanja očito u prvom planu bio sam film.

Na pitanje šta misli kako će članovi Američke filmske akademije primiti ovu snažnu i potresnu priču o životu u izolovanoj srpskoj zajednici na Kosovu, autor je odgovorio da nema bojazan oko razumijevanja.

“Enklava” je, podsjetio je, sa velikim uspjehom prikazivana i nagrađivana na festivalima širom svijeta - od Meksika do Rusije i svuda su gledaoci razumjeli film, reagovali su sa pravim emocijama, zahvaljujujći kako priči tako i filmskom jeziku kojim je predstavljena.

Promocija kandidata za Oskara u Americi, naravno, košta, a producent “Nama film” nije velika kompanija, mada “Enklava” ima i njemačkog koproducenta.

Radovanović očekuje podršku Ministarstva kulture Srbije. “Nadam se da je to već standardna procedura i očekujem isti tretman koji su naši filmovi - kandidati za Oskara imali prethodnih godina”, rekao je on.

Bonus video: