Ves Krejven preminuo u 76. godini

Svjetsku slavu stiče sa kultnim "Strahom u ulici Brestova", gdje je kreirao svog najpoznatijeg horor lika Fredi Krugera. Rukavica sa metalnim oštrim kracima, prugasti džemper, šešir, i spaljeno lice uz verziju dječije pjesmice "One, two Freddy comming for you", plašio je tinejdžere širom svijeta
94 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2015. 07:43h

Ves Krejven, jedan od režisera koji su definisali, i mnogi će reći oživjeli ponovo horor žanr, je preminuo jutros.

Krejven (76), kako prenosi "Holivud reporter", se zadnjih godina borio sa tumorom na mozgu.

Vesli Erl Ves Krejven rođen je 2. avgusta 1939. godine u Klivlendu. Završio je engleski jezik i psiohologiju na Viton univerzitetu u Ilionisu. Jedno vrijeme je predavao na Vestminsterskom koledžu.

Prvi posao u filmskoj industriji dobio je u postprodukciji, kao i u režiji i obradi zvuka.

Kako je sam priznao, prve režiserske korake je odradio pod raznim pseudonimima u filmskoj industriji za odrasle.

Svoj prvi film "Posljednja kuća lijevo" snima 1972. godine. Poslije premijere doživljava oprečne kritike. Dok ga jedni veličaju i idu daleko sa poređenjima (u jednoj kritici ga nazivaju Bermanom horor filma), drugi osporavaju njegov talenat, smatrajući da je film prenasilan.

Poslije "Brda imaju oči", koji snima 1977. kritika ponovo daje različite kritike, ali tada je jedna stvar bila jasna, novi talas horor filma je počeo.

Svjetsku slavu stiče sa kultnim "Strahom u ulici Brestova", gdje je kreirao svog najpoznatijeg horor lika Fredi Krugera. Rukavica sa metalnim oštrim kracima, prugasti džemper, šešir, i spaljeno lice uz verziju dječije pjesmice "One, two Freddy's comming for you", plašio je tinejdžere širom svijeta.

Kruger je stao rame uz rame sa Majk Majersom, Džona Karpetnera, i Džejson Vorhisos Šona Kaningema, kao novo "sveto trojstvo" horor filma.

Još jedna interesantna, ali i dobro poznata trivija, "Strah u ulici Brestova" je prva uloga Džonija Depa.

Krejven je zaslužan i za još jednu filmsku franšizu koja je slešer horor filmove ubacila u mejnstrim vode, a to je franšiza filmova "Vrisak".

Crni plašt, bijela maska, nož i dektetivsko pitanje publike "ko je ubica" donio je dobru zaradu studiju.

Upravo posljednji film koji je Krejven režirao bio je četrvrti nastavak ovog serijala.

Privatno, Ves je važio za osobu sa odličnim smislom za humor. Nije mu smetalo ni da parodira samog sebe u "Džej i Tihi Bob uzvraćaju udarac".

"Svako od nas ima potenicjal da bude zao. San o mirnoj američkoj zajednici je iluzija. Pomisao da možete izgraditi društvo bez zla je zastrašujuće jer bi svi počeli da se ponašamo licimjerno", izjavio je Krejven u svom posljednjim intervjuu za CNN.

Galerija

Bonus video: