Sarajevski festival i suočavanje s ratnom prošlošću

"Svi ovi dokumentarni filmovi bave se događajima iz 1995. godine. To je značajna godina za živote svih nas i jednog novog naraštaja tokom koje se dogodila operacija `Oluja`, genocid u Srebrenici i potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma", opisao je Purivatra
0 komentar(a)
Mirsad Purivatra, Sarajevski filmski festival, Foto: Beta/Sinhua
Mirsad Purivatra, Sarajevski filmski festival, Foto: Beta/Sinhua
Ažurirano: 16.08.2015. 15:44h

Na ovogodišnjem Sarajevskom festivalu filma (SFF) upriličen je poseban program pod nazivom "1995-2015 - suočavanje s prošlošću", u okviru kojeg će publika imati prilike da vidi filmove "Masakr u Dvoru" u režiji Georga Larsena, "Glasovi Srebrenice" Nedima Lončarevića i "Diplomat", film o tvorcu Dejtonskog sporazuma Ričardu Holbruku, čiji je autor njegov sin Dejvid.

Direktor SFF Mirsad Purivatra je kazao da ovi filmovi mogu biti podsticaj da se nauče neke važne lekcije iz prošlosti.

"Svi ovi dokumentarni filmovi bave se događajima iz 1995. godine. To je značajna godina za živote svih nas i jednog novog naraštaja tokom koje se dogodila operacija `Oluja`, genocid u Srebrenici i potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma", opisao je Purivatra razloge koji su organizatore naveli da uvrste jedan ovakav "angažovani" program u festival.

Ratne traume, ali ovog puta u Šri Lanki, okosnica su i francuskog filma "Dheepan" Žaka Odijara, dobtnika Zlatne palme na ovogodišnjem Kanskom festivalu, koji je u Sarajevu prikazan sinoć u okviru prograpa Open Air 21.

Film nudi priču o bivšem borcu organizacije "Tamilski tigrovi" Dipanu, koji zajedno sa ženom i djevojčicom, koje zapravo i ne poznaje, "glumeći" porodicu, pokušava da pobjegne od rata u svojoj zemlji i nađe utočište u Francuskoj.

Glavni glumci ovog ostvarenja, Jesutasan Antonitasan i Kalieasvari Srinivasan, u razgovoru s publikom u Sarajevu, govorili su o svojim iskustvima.

Antonitasan, koji glumi Dipana, rekao je da je i sam doživio sličnu sudbinu, a da se s prošlošću suočava pišući knjige.

Rat u Šri Lanki je završen 2009. godine, ali se ova azijska zemlja i dalje bori s njegovim posljedicama.

Bonus video: