Od Bastera Kitona i De Nira do policajca u pokušaju

Režiseri i scenaristi Ričard Starzak i Mark Barton, tim povodom su za nytimes.com, otkrili kako su nastali glavni likovi
375 pregleda 0 komentar(a)
Ovčica Šone (Novina)
Ovčica Šone (Novina)
Ažurirano: 09.08.2015. 18:05h

Put do zvijezda ovčice po imenu Šon bio je dug, jer je od njegovog prvog pojavljivanja na malim ekranima i to kao sporedna uloga u “A Close Shave” prošlo 20 godina.

Tek 2007. godine ovaj animirani junak je dobio svoju sopstvenu seriju, koja se emitovala na u Velikoj Britaniji, a nedavno je u bioskope stigao i film “Shaun the Sheep Movie”.

Režiseri i scenaristi Ričard Starzak i Mark Barton, tim povodom su za nytimes.com, otkrili kako su nastali glavni likovi.

Šon

“Razmišljali smo o njemu kao o desetogodišnjaku”, objašnjava Starzak, najzaslužniji zbog pojavljivanja ove ovce u sopstvenoj seriji. On ističe da su i serija i film bez dijaloga, pa se Šonova interakcija svodi na mimiku.

“Uvijek sam mislio da je Baster Kiton (američki glumac i komičar iz 1910-ih godina) pravi model za Šona, sa tim izrazom lica”, kaže on.

Prema njegovim riječima, animatori su željeli da njegova usta oslikavaju šta se dešava u glavi, jer ne priča, ali ih je on nacrtao sa strane, što je na kraju postao zaštitni znak ove ovce.

Bitcer

Ovčarski pas Bitcer osmišljen je kao nadzornik, odosno karakter koji treba da vodi računa o Šonu i njegovom stadu.

“On ne izgleda kao klasični ovčarski pas, a to je zato što sam želio da mu dam karakterističnu boju koja će odudarati od stada. Tako je postao zlatni labrador”, priča Starzak.

“Njegovo ime smo dobili od engleske riječi za mješanca. Neobičan detalj je njegov sat, a razlog zbog kojeg ga nosi je to što je opsjednut time da ne kasni i da sve bude na vrijeme, a znojnicu, naravno jer se puno znoji”, otkriva autor psa.

“Znojnica je, ispostavilo se veoma zahvalan detalj za snimanje filma, jer se često dešavalo da se šaka polomi, pa umjesto da zamijenimo cijelu ruku, samo bi uklonili dio ispod znojnice”, ističe on.

Farmer

Farmer i vlasnik Šona i Bitcera, prvi je ljudski lik koji je Starzak kreirao za seriju, a njegov lik bio je inspirisan crtačem stripa Gerijem Larsonom, odnosno njegovim stripom “The Far Side”.

“Prvobitno smo ga zamišljali kako uvijek gleda preko svog ramena, što je karakteristično za likove Larsona, kao i da izgleda pomalo tupavo. Željeli smo nekoga ko zaista ne razumije svijet za koji je zadužen da se o njemu stara. Upravo zbog toga ima loš vid”, tvrdi Starzak.

On je otkrio i da je posjetio nekoliko farmi u Velikoj Britaniji, kako bi saznao kako se zaista farmeri oblače i na osnovu toga kreirao odjeću ovog lika.

“U animacijama, ukoliko ima ljudskog karaktera, publika uvijek najviše očekuje od njega. Zato Farmer ima sklopljene oči, kako bi pažnju usmjerili na Šona i Bitcera”, istakao je on.

Slip

Ovaj lik do filma nije postojao, a u pitanju je usvojeni pas sa gradskih ulica. Ona je veoma brzo postala Šonov najbolji prijatelj koji mu pomaže u nevoljama, a autori su željeli da njenim izgledom oslikaju njenu prošlost i karakter.

“Nismo željeli da Slip izgleda prelijepo, jer nam je draža ovako, pomalo ofucana, ali na svoj način slatka. Njeno krzno je kao ućebani tepih, kako bi se vidjelo da je neko vrijeme provela na ulicama”, pojasnio je on, dodajući da su joj u cilju ženstvenijeg izgleda dodali izraženije trepavice.

Tramper

Ovaj lik, čiji je posao stavljanje životinja pod kontrolu, postaje glavni zlikovac u filmu. Njegove taktike su agresivne, a njegov stav je prijeteći.

“Jedan je od onih likova koji nisu uspjeli da se upišu u policijsku akademiju i postanu policajci”, priča Burton i ističe da pojedine scene u kojima on vježba pred ogledalom podsjećaju na Roberta de Nira.

Kako bi dobio na zlokobnom izgledu, autori su mu obezbijedili i oružje.

“On nosi oružje za pse, koje je najvjerovatnije kupio preko Interneta i koje je zabranjeno u 50 zemalja”, ispričao je Barton.

Bonus video: