Velika zlatna mimoza filmu „Takva su pravila“

Specijalno priznanje dodijeljeno je Vuku Ršumoviću za rad sa naturščicima u filmu „Ničije dete“
150 pregleda 0 komentar(a)
Filmski festival Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Filmski festival Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.08.2015. 12:31h

Velika zlatna mimoza - Grand prix 29. Filmskog festivala Herceg Novi –Montenegro film festivala dodijeljen je filmu „Takva su pravila“, reditelja Ognjena Sviličića. On je dobio i Zlatnu mimozu za scenario jednostavne i potresne priče, koja izaziva snažna osjećanja i repoznavanje problema u bilo kojoj sredini.

Žiri u sastavu: Iv Boase, predsjednik, Goran Marković i Draško Đurović, odluku je donio jednoglasno jer su “u filmu postignute veoma snažne emocije uz upotrebu minimalističkih kreativnih sredstava”.

Zlatna mimoza za režiju dodjeljujena je rediteljki Ivoni Juka za film „ Ti mene voliš“ „koja je uspjela da uskladi veoma komplikovanu filmsku strukturu sa mnoštvom likova i kreativnom upotrebom filmskog vremena“.

Emir Hadžihafisbegović za ulogu u filmu „Takva su pravila nagrađen je Zlatnom mimozom jer je „ulogu oca odigrao impresivno i krajnje neobično, noseći ovu potresnu priču na svojim leđima“.

Žiri je Zlatnu mimozu za najbolju žensku ulogu dodijelio Ariane Lebed za film „Otok ljubavi“ jer je „veoma zahtjevnu ulogu odigrala sa elegancijom i zadivljujućom lakoćom“.

Zlatnu mimozu za Kameru dobiuo je Milan Tvrdišić za film „ Bićemo prvaci sveta“ zato što je „estetiziranom upotrebom svjetla i boje, uspješno je dočarao prošla vremena“.

Specijalno priznanje dodijeljeno je Vuku Ršumoviću za rad sa naturščicima u filmu „Ničije dete“, a specijalno priznanje za kreativnu upotrebu slike Petru Popoviću za film „ Travelator“

Nagradu „ Živko Nikolić“dobio je Milan Karadžić za film „ Gorčilo“ kojim ostaje na tragu poetike Živka Nikolića.

Glumcu Mladenu Neleviću sinoć je na Kanli kuli uručena nagrada Milan Žmukić koju dodjeljuju Direkcija Filmskog festivala Herceg Novi –Montenegro film festivala (FFHN.MFF) i Centar film iz Beograda, za afirmaciju hercegnovskog festivala.

“Direkcija Festivala i Centar film ovogodišnju nagradu dodijeljuju pozorišnom i filmskom glumcu Mladenu Neleviću. Glumac posebne boje glumačkog izraza, podjednako predan njegovim likovima bez obzira da li je u pitanju glavna uloga ili epizoda, vrhunski profesionalac, prisutan je ovdje na Kanli kuli od samog početka festivala.

Iv Boase, predsjednik žirija je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što je rad žirija protekao plodotvorno, u prijateljskoj atmosferi, a odluke donesene jednoglasno.

"Zlatna mimoza" za "Jar"

Zlatna mimoza u programu dokumentarnog filma pripala je filmu "Jar" Simona Gijara.

“Inovativan, daleko od stereotipa, reditelj izbjegava očekivano slikanje umora i izmučenosti na licima i tijelima ljudi koji traže i i skopavaju zlato negdje u Burkini Faso, i nudi dopadljiviji i čvršći koncept vizuelne umjetnosti: snažan filmski jezik, priča bez riječi, objašnjenja, slučajnih kadrova i skokova u ritmu... Čista vizuelna poezija. Ipak, insistiranje na besprekornoj vizuelnoj estetici nije potisnulo druge elemente. Sve u ovom filmu izuzetno dobro služi samom sadržaju”, nnavedeno je u obrazloženju žirija.

Žiri u sastavu Semra Gizel Korver (predsjednica) i članovi Viktor Orosko Ramirez i Stefan Bošković je nagradio film „ Zelena zmija“ Beni Jeberg.

„Zelena zmija“, izuzetno duhovit film, iako se bavi veoma mračnim stanjima ljudske svijesti, prikazuje problem alkoholizma na neobičan način. Čas je veoma zabavan, pogotovo kad se bavi inspiracijom koju alkohol možda donosi, a čas opet duboko potresan. Snažan film pun života i strasti koji su pomoću inteligentnih rediteljskih sredstava zaista ovu priču učinili velikom”.

Treća nagrada pripala je filmu „ Svaki dan, svaki dan“ Rem Karslija.

Film „Svaki dan svaki dan“ se bavi svakodnevicom zarobljene familije u ratnim okolnostima. Ovaj film se razlikuje od drugih koji su se bavili ovom temom zbog sirove realnosti koju je kamera uspjela da uhvati iz unutrašnjosi ove porodice i prenese je na gledaoca. Ovaj film produkciono, tehnički i vizuelno možda zaostaje za nekim filmovima ali njegova namjera i iskrenost su zapravo ovog puta mnogo iznad svih tih segmenata”.

"Devet dana" najbolji studentski film

Grand Prix za najbolji studnetski film bude dodijeljena je filmu „Devet dana“ , u režiji Strahinje Savića, jednoglasno je odlučio žiri u sastavu: Senad Šahmanović, predsjednik, Sanja Nikolić i Irfan Avdić.

“Devet dana je film koji se kroz odnos bake i unuka bavi sukobom generacija, problemom starosti i otuđenosti modernog čovjeka. Minimalnim sredstvima, preciznom režijom i dramaturgijom reditelj uspijeva da izgradi likove i odnos. Zreo pristup, iskrenost i plemenitost čine ovaj film posebnim, stoji u obrazloženju žirija."

Specijalna nagrada za osoben autorski stil dodjeljuje se filmu „ If I had it y way I would never leave" u režiji Marka Grbe Sing.

Bonus video: