Preminula Milena Dravić

Glumila je u više od 100 filmskih ostvarenja i odigrala 20 pozorišnih uloga, od kojih su mnoge višestruko nagrađivane
504 pregleda 25 komentar(a)
Milena Dravić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milena Dravić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.10.2018. 09:14h

Jedna od najvećih srpskih glumica Milena Dravić preminula je noćas u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini, poslije duže bolesti, javili su beogradski mediji. Glumila je u više od 100 filmskih ostvarenja i odigrala 20 pozorišnih uloga, od kojih su mnoge višestruko nagrađivane. Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima "Kozara", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako sa muškarcima", "Zona Zamfirova".

Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije "Priče iz Nepričave", Vera iz "Policajca sa Petlovog brda", zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV-komedija "Pozorište u kući" i "Lud, zbunjen, normalan". Sa trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem od 1972. do 1974. vodila je popularni šou program "Obraz uz obraz".

Milena Dravić je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim dijelom na uspjehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića. Na ovim prostorima jedini je dobitnik glumačke nagrade na prestižnom Kanskom festivalu, koja joj je pripala za ulogu u filmu "Poseban Tretman" Gorana Paskaljevića po scenariju Duška Kovačevića. Dobitnica je specijalne nagrade "Zlatna ruža" na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i "Žanka Stokić" za cjelokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade "Joakim Vujić", nagrade "Pavle Vuisić" na Filmskim susretima u Nišu.

Osvojila je četiri "Zlatna ćurana"na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli, zbog čega je smatraju najvećom zvijezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije. Rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu, na Dorćolu, preko puta crkve Svetog Aleksandra Nevskog. Pohađala je osnovnu školu "Janko Veselinović" u Dušanovoj ulici, a potom Prvu mušku gimnaziju.

Milena Dravić biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana

Glumica Milena Dravić biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, pored decenijskog pаrtnerа u profesionаlnom i privаtnom životu Drаgаnа Gаge Nikolićа, saopšteno je iz Skupštine Beograda.

Mjesto i vrijeme komemorаcije nаknаdno će objаviti Udruženje filmskih glumаcа Srbije, dodaje se u saopštenju.