Počeo Filmski festival u Herceg Novom

Večeras su u glavnom takmičarskom programu filmovi Ničije dete Vuka Ršumovića i A BLAST Silasa Cumarkisa
87 pregleda 0 komentar(a)
filmski festival, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
filmski festival, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.08.2015. 07:11h

Projekcijom francuskog filma “Dipan”, laureata Kanskog festivala, sinoć je u Herceg Novom počeo 29. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival.

Publiku na Kanli kuli je pozdravio Lazar Ristovski, jedan od velikana eks jugoslovenskog glumišta. Kazao je da kao glumac osjeća zahvalnost što su gledaoci došli u bisokop.

Nakon velikog vatrometa, po već ustaljenoj tradiciji, prikazan je kanski pobjednik, francuski film Dipan, reditelja Žaka Odrara. To je priča o troje mladih ljudi koji bjeze od rata u Šri Lanki i dolaze u Pariz, gdje, iako se jedva poznaju, pokušavaju da žive kao porodica, ali su uslovi u Parizu na žalost, ponekad teži nego u njihovoj domovini.

Drugi sinoć prikazan film je ostvarenje bugarske rediteljke Kristine Grozeve – Lekcija – priča o učiteljici u jednom malom selu koja pokušava na sve načine da izbjegne finansijsku propast.

Istovremeno sa glavnim programom počelo je i prikazivanje dokumentarnih filmova na Trgu od muzike, a selektor Vlado Perović usipo je i ove godine da napravi izbor od preko 40 filmova, čiji su autori iu svih krajeva svijeta. U atrijumu kuće Iva Andrića, prikazuju se studentski filmovi, a na tvrđavi Forte Mare selekcija festivalsih pobjednika. Izbor filmova za glavni program, gdje se 13 ostvarenja takmiči za fetivalske nagrade i ove godine napravio je reditelj Srdan Golubović.

Večeras su u glavnom takmičarskom programu filmovi Ničije dete Vuka Ršumovića i A BLAST Silasa Cumarkisa. Film Zakloni reditelja Ivana Salatića biće prikazan van konkurencije.

Bonus video: