EU pokrenula postupke protiv američkih filmskih kompanija

"Evropski potrošači žele da gledaju TV kanale koje plaćaju po svom izboru, bez obzira gdje žive ili rade u EU. Rezultati naše istrage pokazuju da oni to sada ne mogu", rekla je evropska komesarka za konkurenciju
0 komentar(a)
Televizija, Foto: Shutterstock
Televizija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.07.2015. 17:55h

EU je pokrenula antimonopolske postupke protiv šest velikih američkih filmskih kompanija, medju koijima su Dizni, Vorner Bros (Warner Bros) i britanski satelitski kanal Skaj (Sky) zbog ograničavanja pristupa njegovom programu u svih 28 zemalja EU.

Prema navodima Evropske komisije, neke filmske kompanije ugovorima sprečavaju Skaj da emituje cijeli svoj program u svim zemljama, osim u Velikoj Britaniji i Irskoj.

"Evropski potrošači žele da gledaju TV kanale koje plaćaju po svom izboru, bez obzira gdje žive ili rade u EU. Rezultati naše istrage pokazuju da oni to sada ne mogu", rekla je evropska komesarka za konkurenciju Margreta Vestager.

Evropska komisija saopštila je da istražuje da li takvih slučajeva ima i u ugovorima koje su sa velikim kompanijama potpisali francuski Kanal Plus, Skaj Italija, i njemački Sky Deutschland.

Evropka komisija utvrdila je da u ugovorima koje je Skaj potpisao sa velikim kompanijama postoje klauzule kojima se od britanske satelitske mreže traži da blokira gledanje nekih filmova za gledaoce van Velike Britanije.

Bonus video: