Fanovi ne vole brutalne scene u "Igri prijestola"

Sve ovo ipak nije uticalo na nominacije za Emi, a “Game of Thrones” će i dalje privlačiti ogromnan broj publike
61 pregleda 1 komentar(a)
Igra prijestola
Igra prijestola
Ažurirano: 19.07.2015. 15:11h

Jedna od trenutno najpopularnijih TV serija na planeti "Game of Thrones" na predstojećoj dodjeli Emi nagrada moći će da se pohvali sa čak 24 nominacije, više nego bilo koji ovogodišnji konkurent. I dok je ovaj podatak pravi povod da ekipa koja radi na seriji slavi, zanimljivo je da priznanja stižu u trenutku kada se kuća HBO, koja stoji iza "GoT", našla na meti kritika čak i najvatrenijih fanova serije zbog načina na koji se ophodi prema ženskim likovima. Finale pete sezone emitovano je prije mjesec dana, ali fanovi i dalje ne mogu da se oporave od kontroverznih scena kao što su silovanje Sanse, spaljivanje Širin i javno posramljivanje Sersej, koje su obilježile ovu sezonu.

Organizatori Emija su ipak odlučili da kritike igornišu ili bar zanemare, jer će se upravo najkontroverznije epizode naći u trci za nagrade. Mada lavina kritika svakako ne znači da serija ne zaslužuje toliko nominacija za Emi. Njena produkcija je gotovo nedostižna, a Emilija Klark, Lena Hidi i Dajana Rig su svoje uloge odigrale perfektno i zaslužile da se nađu među nominovanima. Od svih epizoda koje su nominovane za Emi producenti su odlučili da se "Unbowed, Unbent, Unbroken" nađe u trci za najbolju režiju, a "Mother's Mercy" i režiju i scenario. U pitanju su upravo epizode zbog kojih su neki fanovi odlučili da više neće pratiti seriju.

Tenzija između fanova i tvoraca serije dostigla je vrhunac na panelu održanom na Comic-Conu u San Dijegu prošlog vikenda. Na ovakvim događajima uglavnom se sa fanovima diskutuje o tome kako izgleda "Milenijumski soko" na snimanju novog "Star Warsa" ili se skupljaju utisci o novom "Batman v Superman" trejler. Ipak, ove godine su fanovi koji su spavali na ulicama San Dijega kako bi došli na red da vide omiljene likove iz "Game of Thrones" bombardovali glumce, producentkinju Kerolin Štraus i reditelja Dejvida Natera pitanjima o silovanju prikazanom u seriji.

Jedan od fanova pitao je da li silovanje Sanse čini njen lik manje jakim, dok je druga ljubiteljka serije htjela da zna da li se može očekivati da sljedeća sezona upadne u patrijarhalnu atmosferu, silovateljsku kulturu i ostale forme represije. Oni su sjedeli na betonu po 12 sati i na plastičnim stolicama još deset kako bi postavili ta pitanja, pa nije čudo da su kreatori serije Dejvid Beniof i D.B. Vajs odlučili da preskoče ovogodišnju konvenciju.

Nominovati ove dvije kontroverzne epizode zato je bilo prilično hrabro. Za one koji se ne sjećaju "Unbowed, Unbent, Unbroken" prikazuje kako je Sansa silovana nakon vjenčanja, a reditelj te epizode Džeremi Podesva morao je da se izbori sa pitanjima kao što su zašto je odlučio da se ne fokusira na Sansinu bol, već je prikazao reakciju uplakanog Teona.

Sve ovo ipak nije uticalo na nominacije za Emi, a "Game of Thrones" će i dalje privlačiti ogromnu publiku, što pokazuje da HBO i uopšte TV i filmska industrija ne mare puno za seksističke ispade, čak i ako to pogađa gledaoce. Treba se sjetiti i da je na prošlogodišnjoj dodjeli Emi nagrada Sofija Vergara bila meta seksističkih šala, pa tako ovaj događaj ostaje simbol načina na koji Holivud tretira žene - kao seksi objekte koji bi trebalo da privuku našu pažnju.

Ni finale HBO serije “Mother's Mercy” ne zaostaje po surovosti

Finale sezone "Mother's Mercy" bilo je gotovo jednako brutalno. Kažnjena za incest, Sersej je morala da gola prošeta po cijelom gradu dok je žena iza nje udarala u zvono i vikala: "Sramota, sramota, sramota". Tokom te scene lik koji igra Lena Hidi (i njena dublerka za tu scenu) morao je da istrpi pljuvanje, gađanje hranom, krvava stopala i zastrašujuće ljude koji su joj pokazivali genitalije.

Iako su kritičari uglavnom pohvalili evoluciju Sersej kao lika, pa se tako zbog njenog poniženja i smrti njene ćerke očekuje da u idućoj sezoni majka kralja upusti u osvetu u stilu njenog omraženog sina i bivšeg kralja Džofrija, neki su se žalili da je ova scena samo još jedno u nizu seksualno poniženje ženskih likova u seriji sa kojim se mora prestati.

Bonus video: