Danijel Krejg i Džudi Denč pozvali vladu da podrži BBC

"Umanjenje BBC-ja bi jednostavno značilo umanjenje Velike Britanije", navode potpisnici pisma
85 pregleda 1 komentar(a)
BBC, Foto: Shutterstock
BBC, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.07.2015. 15:40h

Glumci, među kojima Danijel Krejg i Džudi Denč, pozvali su britansku vladu da zaštiti BBC koji se u ovom trenutku suočava sa ozbiljnim budžetskim kresanjima i političkim pritiscima.

Književnica Džoana Rouling, autorka serije romana o Hariju Poteru i prirodnjak i autor naučnih programa Dejvid Atenboro, takođe, su danas potpisali otvoreno pismo premijeru Dejvidu Kameronu, u kom se ističe da je javni servis "kreativna snaga u službi dobrog kojoj svi u svijetu zavide".

"Umanjenje BBC-ja bi jednostavno značilo umanjenje Velike Britanije", navode potpisnici pisma.

BBC okuplja nekoliko TV i radio stanica i vebsajtova koji se velikim dijelom finansiraju iz pletplate, u iznosu od 145 funti (227 dolara) po domaćinstvu godišnje.

Britanski javni servis se suočava sa manjkom sredstava nakon što je prihvatio da se osobe starije od 75 godina oslobode plaćanja pretplate. Njegov budžet prijeti da se još više smanji u budućnosti s obzirom da sve veći broj ljudi prati programe na kompjuteru, tabletu i telefonu.

Velike pritiske vrše i konzervativci koji zahtijevaju od BBC-a da smanji svoje "ambicije". Oni traže da se BBC više posveti tome da bude "javni servis", a da zaboravi na visokobudžetne zabavne programe, poput pjevačkog takmičenja "The Voice" ili serije o automobilima "Top Gear".

Bonus video: